Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Smerter og stivhet

Spørsmål

Hei. Jeg er ei dame på 46 år som har hatt psoriasis i 24 år. De siste 16 årene har jeg hatt mye muskelverk og stive ledd, særlig korsrygg og hofter. De 3 siste årene har smertene tiltatt veldig. Jeg sover lite om natten pga smerter i nakke, skuldre, hofter og ankler. Jeg sover gjerne godt frem til kl 1.00 og etter det må jeg snu meg resten av natten pga verking. Dette har begynt å tære på livskvaliteten. Av min fastlege fikk jeg nå smertestillende som jeg ikke synes fungerer så godt. Ble henvist videre til revmatolog, men fikk avslag pga at mine blodprøver var fine. Er det noe jeg kan gjøre selv med feks kosthold? Jeg har en veldig aktiv hverdag,med en aktiv jobb, og trening av dressurhester på kveldstid. Men i vinter klarer jeg nesten ikke komme meg av hesten etter ridningen fordi hoftene mine blir så stive. Jeg føler meg som en hyppokonder, men samtidige er det noe som ikke stemmer. i kroppen min.

Svar

Hei,

Og takk for ditt spørsmål. Du har altså psoriasis, og har nå fått smerter og stivhet i flere ledd. Du har også mye plager om natten. Du har fått avslag på henvisning til revmatolog grunnet normale blodprøver.

Jeg vil si at til tross for dette avslaget er du ikke ferdig utredet (på grunnlag av den informasjonen jeg har fått av deg). Jeg syns det bør gjøres noe billeddiagnostikk - i det minste et vanlig røntgen av hofter og rygg, og kanskje også vurdere MR av bekken/rygg/skuldre, avhengig av klinisk undersøkelse.

Du har jo mye plager, og da skal man søke å finne en diagnose. Det er mange aktuelle differensialdiagnoser ved slike plager, men psoriasisleddgikt må selvfølgelig vurderes. I tillegg artrose (slitasjegikt), og mangle ulike årsaker til ryggsmerter og stivhet.

Det er flott at du er aktiv, det er veldig viktig (uansett hva du lider av) - fortsett med det. Men kanskje forsøk å variere aktivitetene litt - legg inn bevegelsestrening (gjerne yoga eller lignende) og styrketrening minst en gang i uken. Når det gjelder kosthold gjelder de gode gamle rådene fra helsedirektoratet. Sørg for å få i deg gode fettkilder - tran, olivenolje, rapsolje, nøtter, avokado o.l bør være en del av din daglige kost. Begrens sukkerinnholdet og fabrikert mat, spis masse farger i form av frukt og grønt. De fleste av oss burde kutte noe ned på kjøttforbruket til fordel for grønsaker og fisk.

Ellers skal du altså gå tilbake til fastlegen din. Kan hende var henvisningen litt mangelfull, og han/hun trenger å gjøre ytterligere utredning før ny henvisning. Ellers er det som sagt behov for billeddiagnostikk, etterhvert kan fysioterapi o.l være aktuelt. Et effektivt NSAID (medisiner som Ibux o.l) kan forsøkes som en fast kur sammen med fastlegen din, kanskje et som fungerer lenge slik at det kan hjelpe deg på natten (det trenger du resept for). Du skal ikke gi deg med tanke på å finne en forklaring på plagene dine riktig enda.

Lykke til og god bedring!