Smerter i kroppen

Spørsmål

Muskelplager i kropp.
Hei jeg er en mann født i 72 som har noen spørsmål angående smerter jeg har gått med i kroppen i mage år.
Plagene er i muskulatur som skuldre-albuer-nakke-brystmuskelatur-hoft med smerter strålende ned i ben.
Har også mye vondt i kjeveparti som igjen medførte til trekking av noen tenner da jeg trodde dette var tannverk for en del år tilbake, tennene er borte men de smertene forsvant ikke.
Dette problemet startet for ca 15 år siden og har skapt mye problemer for meg i arbeidslivet og fritid pga dårlig søvn på natta og føler meg ikke uthvilt når jeg våkner.
Perioder har dette også resultert i våkenetter som jeg har reist på jobb uten søvn.
Etter arbeidstid har jeg ikke hatt stort igjen med energi til andre ting i tiden etter dette startet.
Har hatt mye legebesøk pga problemene og i 2006 ble jeg omskolert da jeg følte meg helt utkjørt og trudde dette var pga det yrket jeg da var i som platearbeider som kunne være problemet samt vibrasjon skade i fingrer og piping i øre i tillegg.
Satte i gang med ny giv på ny utdanning og fikk til slutt ny jobb som jeg også her utdannet meg å gikk opp til fagbrev nylig.
Som person så har jeg vel veldig lett for og påta meg mye jobb pga jeg syntes dette var gøy når jeg mestret dette, det hadde i dag ikke gått men hodet vil.
Jeg har hatt det kjempebra på alle arbeidsplasser med veldig mange gode kollegaer, og har alltid selv hatt interessen og har fått gode tilbakemeldinger at ting funger, men plagene følger meg videre og jeg kjenner dette tærer på veldig.
Har hatt samme lege de årene som har gått uten at han har funnet noe ut av dette problemet.
Jeg hadde vel en følelse av og ikke bli trodd oppe i alt dette da han virket for meg helt uinteressert etter som tiden gikk.
I dag har jeg fått ny lege og håper inderlig på en løsning da han andre sluttet.
Jeg skjønner godt at jeg mulig må leve med dette men frem til det svaret så skal alt prøves.
Tester er tatt og OK allergi/reumatisme,

Svar

Hei,

Og takk for ditt spørsmål. Du har altså vært plaget med smerter i store deler av kroppen i mange år allerede, til tross for nokså ung alder. Plagene har vært såpass uttalte at du har omskolert deg på veien, uten at det har hatt den helt store effekten forstår jeg. Jeg syns du har gjort en imponerende innsats her, og stått på tross dine plager, for å få deg fagbrev og ny jobb.

Det er ikke helt klart for meg hva du egentlig spør om, men jeg antar du lurer på hva jeg tenker om videre utredning, eventuelle diagnoser o.l. Du skriver at det er tatt prøver med tanke på allergi/revmatisme som har vært negative. Jeg antar det da dreier seg om blodprøver? Generelt syns jeg at pasienter i din alder med så plagsomme muskelsmerter som du beskriver skal undersøkes grundig: en fysisk undersøkelse av ledd og muskler, bevegelighet i rygg og ledd osv, generelle blodprøver, og revmaprøver, og med så mange år med smerter syns jeg man skal ta en røntgenbilde eller flere, eventuelt vurdere MR av ledd/rygg dersom det er smerter her.

De fleste med langvarig smerteproblematikk kan diagnostiseres - mange har fibromyalgi, noen har slitasjeforandringer, og noen av pasientene som kommer til utredning for langvarige smerter har revmatiske sykdommer. En diagnose er god å ha og forholde seg til, så det syns jeg du skal etterspørre etter så mange år med problemer. Uten dette er det og vanskelig å sette i gang målrettede tiltak, som fysioterapi, trening, medikamentell behandling osv.

Jeg mistenker litt at det kanskje ikke har kommet helt godt frem hvor mye plager du egentlig har? Det får du i alle fall godt frem i dette brevet. Du kunne jo ta det med deg til din nye fastlege - det er ryddig og godt formulert. Du kan forsøke å skrive ned alt som er gjort av utredning, og hva som eventuelt har endret seg med helsetilstanden din siden dette ble gjort. Dessuten forsøke å registrere hva som hjelper og hva som gjør verre: er bevegelse bra, eller forverrer det? Stivhet om morgen eller i kaldt vær? Lindring ved varme? Effekt av smertestillende som Ibux for eksempel? Forverring ved stress? Dette er vitkig både diagnostisk, men også med tanke på behandling selvfølgelig.

Selv om smerter som har vart i 15 år neppe kan kureres med en tablett eller en enkelt behandling, er det viktig at du nå søker å få en diagnose, da det finnes mye hjelp å få, uansett hva diagnosen måtte være. Håper dette var til nytte, lykke til og god bedring!