Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Smerter etter fødsel

Spørsmål

Har vært frisk og aktiv hele mitt liv, så etter fødsel med barn nr. 2 ( nå 1.5 år) har jeg slitt med div. Først slitt med hofta, som jeg antok kom av bæring av bilsete på høyre side. Så problemer med knærne etter endel løping i skogen, som viste seg å være slitasje/artrose. Så prolaps i nakken. Hadde mye betennelser i knærne, voltarenkurer, Arcoxia etc. Fikk så halsbetennelse, et par uker etter fikk jeg psoriasis. Så fikk jeg ørebetennelse, og iløpet av en natt spredde betennelsen seg rundt i kroppen, vondt i fingre, tær, under fotsålene, akillessenene, muskelverk etc. Dette var i februar, har blitt bedre i perioder, men symptomene kommer og går, rødhet på øynene, lav feber (38), verking i ledd og muskler, knær, høyre hofte, plutselig muskelstrekker, leamus i huden, hodepine, kjevespenninger, kvalme, vondt i ører og hals, gult snørr, trøtt, sover dårlig, pluss irritabel/lekk tarm. Hovner også opp i fingre, ansikt og føtter ( generelt hoven, ikke i ledd). Har gjentatte ganger prøvd opptrening hos fysio for hofte/knær, men det ender alltid med kraftig forverring. Sist prøvde jeg liggende hoftehev, 10 rep., endte med at nakke og øvre rygg stivnet fullstendig, og vannvittige muskelkramper i nakken en uke etterpå. Må legge til at alt dette kom etter en slitsom småbarnsperiode med lite søvn og mye stress. Har tatt alt av blodprøver, vært hos 3 revmatologer, hvorav diagnosene har blitt A: ingenting, B: Fibromyalgi, C: Psoriasiss-artralgi.

Jeg får ikke alle symptomene til å stemme med verken det ene eller det andre, legen mener han har gjort sitt, kiropraktoren min har nå henvist meg til MR av hofter og rygg. ( tatt MR av knær og nakke nylig, artrose i knær, prolaps i nakke).

Føler jeg bare har blitt mer forvirret når jeg får så ulike svar, hva er dette for noe? Er det noe mer som burde sjekkes? Føler jo selv at det er noe alvorlig galt, har gått fra å være aktiv og trene flere ganger i uka til å være sykmeldt og knapt klare hverdagen med smerter. Tips til meg?

Svar

Hei,

Og takk for ditt spørsmål. Du er altså tidligere frrisk, men etter siste barnefødsel for 1,5 år siden har du hatt mye plager. Det begynte med vondt i en hofte, siden har du fått påvist artrose i knær, har hatt en nakkeprolaps, og etter en infeksjon i februar har du følt deg riktig dårlig med smerter i kroppen, hevelser (ikke i ledd), og du har også fått psoriasis. Du har lav feber, symptomer fra magen og flere andre symptomer. Du har vært hos intet mindre enn 3 revmatologer, som alle har gitt deg ulike beskjeder.

Du forstår sikkert at jeg ikke kan gi deg noen bedre diagnose over internett enn 3 undersøkende revmatologer kan, men jeg kan selvfølgelig komme med noen betraktninger. For det første er det ikke sikkert alle symptomene dine henger sammen, selv om de selvfølgelig må vurderes i sammenheng. Smerter i muskler og ledd etter barnefødsler er særdeles vanlig, og kan ha mange årsaker. Et begrep som ofte brukes er for eksempel "ammegikt", hvor kvinner opplever symptomer på leddgikt mens de ammer. Dette er forbigående (du ammer kanskje ikke nå), men deler av symptomer, og såkalte smertesirkler kan bli hengende igjen. I tillegg er både graviditet og småbarnstid særdeles belastende for ledd og muskler, på en annen måte enn man har opplevd tidligere. Mange småbarnsmødre kan skrive under på dette - det kan for eksempel debutere med bekkenplager i svangerskap, som fører til inaktivitet eller feilbelastninger, som gir smerter i ryggen, spenninger i nakken, nakkesmerter og hodepine osv - og dette gir seg ikke nødvendigvis når bekkenplagene går over etter fødselen, men kan ofte bli værende i lengre tid, opprettholdt også av en stressende hverdag osv.

Artrose i knær har imidlertid ikke noe med dette å gjøre, og heller ikke et nakkeprolaps. Symptomene du har fått etter infeksjonen i vinter har heller ikke nødvendigvis noe med smertene dine å gjøre (spesielt ikke med prolapsen og artrosen), men det kan selvfølgelig ha en sammenheng. En lege har sagt fibromyalgi, en annen har sagt psoriasis-artralgi. Begge er symptomdiagnoser, som det altså ikke finnes noen enkelt test som kan påvise eller avkrefte diagnosen for. De kan selvfølgelig stemme, begge to. Mange av symptomene dine er forenlige med fibromyalgi, men ut fra det du skriver forstår jeg at du har hatt en rekke symptomer etter flere infeksjoner i vinter, for under et halvt år siden. Jeg syns derfor det er litt tidlig å konkludere med at alle plagene dine skyldes fibromyalgi - jeg tenker absolutt at i alle fall deler av dette kan være en såkalt "postinfeksiøs" tilstand, hvor det tar unormalt lang tid for kroppen å komme seg etter mer eller mindre banale infeksjoner. Som småbarnsmor er du også veldig utsatt for å få gjentatte virusinfeksjoner, som og kanskje bidrar til at du ikke kommer deg ovenpå igjen. Man må i alle fall gi det et halvt år før man kan konkludere med at det er kronisk (som fibromyalgi).

Det kan høres ut for meg som om opptreningen muligens har vært litt i hardeste laget, og at du i en periode kanskje skulle fokusere på bevegelse og svært lett trening heller enn opptrening. I hvert fall med tanke på at du ikke er plaget med kun smerter i hofter/ledd, men og en rekke andre symptomer. Kunne du forsøke bassengtrening? Kanskje noe bevegelsestrening, yoga eller lignende? Det er viktig og bra at du forsøker å være i aktivitet, men det kan hende at opptreningen skal vente litt, og fokuset skal være på aktivitet og bevegelse heller enn opptrening.

Du nevner at du har utviklet symptomer på irritabel tarm, og det er mye forskning på sammenhengen mellom irritabel tarm, muskelsmerter, fibromyalgi og lignende for tiden. Det er mulig at tarmen er utgangspunkt for mer enn vi tror! En gjennomgang av kostholdet kan være av verdi - det er mulig du har noe å gå på her? Mange med irritabel tarm har nytte av lav FODMAP diett i en periode (https://nhi.no/kosthold/forebyggende-kost-og-sykdom/dette-er-fodmap-reduserte-matvarer/). For andre kan noe så enkelt som et sunnere og mer variert kosthold ha effekt på en del plager: mye frukt og grønsaker, fisk, litt kjøtt, lite prosessert mat og lite ferdigprodukter, redusert sukker og økt mengde sunt fett fra fisk, olivenolje, rapsolje, nøtter etc.

Det høres fornuftig ut med et MR av rygg og bekken om dette ikke er gjort. Utover det har jeg egentlig ikke forslag til noe særlig mer utredning på nåværende punkt. Ut fra hva du forteller har jeg i grunnen god tro på at du kan vente bedring fremover, kan hende skyldes mye av plagene dine som sagt infeksjoner i kombinasjon med et tøft småbarnsliv og stress. Artrosen i knær kan du få hjelp til å håndtere av fysioterapeut og på artroseskole, men med så mange symptomer og plager som du har akkurat nå ville jeg fokusert på forsiktig aktivitet kombinert med avspenning heller enn opptrening i en periode. Forhåpentligvis kan sommerhalvåret og gjøre deg godt.

Dersom tarmsymptomene vedvarer til tross for kostholdsendringer, bør du ta opp med din fastlege om det er noen indikasjon for å utrede dette.

Håper dette var til noe nytte, god bedring!

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-