Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Senebetennelser

Spørsmål

25 år gammel mann. Senehinnebetennelse, startet for åtte måneder siden da jeg begynte jobb som skribent. Spredde seg fra høyre tommel, til venstre tommel, høyre hånd, til venstre hånd. Smertene strekker seg nå helt opp til begge albuer. Smerter er både pulserende og stikkende og flytter seg rundt, men spesielt i håndledd, oversiden av hånden og tomler.

Forsøkte først akupunktur, som forverret tilstanden. Gikk til spesialist fysioterapeut, har fått fem behandlinger med kortison via sprøyter i håndledd og tomler uten virkning. Fysioterapeut avsluttet kortison behandling, får nå massasje, bare gjort det en gang, ble verre i håndledd av dette, selv om massasje var i senene lengre opp i armen.
Samtidig som jeg har forsøkt behandling har jeg kjøpt ergonomisk utstyr, avlastet og bruker nå talegjenkjenning til å skrive. Ergo har avlastet maksimalt, og samtidig blitt verre.
Ved ultralyd ser man store væskesamlinger i sener, og betennelse. Ingen behandling har hatt effekt og vi vet ikke hvorfor jeg stadig blir verre selv om jeg ikke skriver lenger.

Min fastlege har ikke peiling virker det som, og er redd fysioterapeuten har gått seg fast, selv om det er et anerkjent privat legesenter, som skal være gode på senebetennelse.

Igår spilte jeg bordtennis for første gang på flere måneder og er overdrevent stiv og støl helt opp til skulderen, noe jeg ikke har opplevd før. Har også tidligere, samtidig som smertene, kjent meg stram og stiv i overarmene, og hatt noe stikkende smerter i albuene.men aldri før så stiv som jeg er nå.

Når smertene treffer hendene, kan jeg innimellom "kjenne" pulsen min i hendene.

Er dette noe annet enn senehinnebetennelse? Hvilke spesialister bør jeg oppsøke og hvilke undersøkelser/tester bør jeg gjøre? Jeg mener det er en mulighet for at kanskje jeg har fått feil diagnose?

Svar

Hei,

Og takk for ditt spørsmål. Du har altså fått en skikkelig senebetennelse i hånden, som ikke har gitt seg tross flere kortisoninjeksjoner, fysioterapi og avlastning. Du forteller at ultralyd viser væskeansamling rundt sener. Det kommer ikke helt klart frem, men det er kanskje fysioterapeuten som har gjort ultralyd?

Det som er av avgjørende betydning nå, er at du får en korrekt og sikker diagnose. Når man ikke får forventet behandlingseffekt, må diagnosen revurderes. Det er en legejobb. Det er noe billeddiagnostiskk som viser væske og betennelse rundt senene - det kan hende det bør gjøres mer billeddiagnostikk og også få vurdert leddene spesielt i venstre hånd/håndledd. Kan hende er MR aktuelt? Du må ta opp dette med din fastlege - for du trenger nå enten henvisning til billeddiagnostikk eller til spesialist. Det er fastlegen som må vurdere om revmatolog, ortoped eller fysikalsk medisiner er mest aktuelt. Revmatiske blodprøver er også på sin plass å ta ved langvarige betennelsestilstander. Denne utredningen skal ikke gjøres av fysioterapeut, men av lege.

Det kan hende at din diagnose er helt korrekt, men en ung mann med vedvarende plager til tross flere behandlingsforsøk skal utredes for å finne sikker årsak.

Håper dette var til nytte, lykke til!

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 339,-