Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Ryggsmerter og Crohns sykdom

Spørsmål

Hei. Er en mann på 38år. Har hatt smerter i korsryggen og mellom skulderbladene i ca ett år nå. Smertene kom gradvis etter at jeg begynte å trene styrke. Sluttet å trene for 4 mnd siden for smertene ble for store, mest i korsryggen. Har også periodevis vondt i fotbladet og i kneet. Hovner opp i kneet og har problemer med å bøye kneet helt bak slik som for eksempel ved knebøy. For en uke siden fikk jeg en følelse av influensa. Verkte i kroppen og vekslet mellom svette og frostbyger. Hadde ikke feber men det føltes sånn og etter 2 dager gikk det over, men sliter nå med at eg blir så fort sliten ved vanlige gjøremål som å lage middag eller skifte sengeklær på sengen. Har ikke vert på jobb heller for den krever litt fysisk aktivitet. Går til fysioterapeut en gang i uken og han mener det kan være en revmatisk sykdom, muligens Bekhterevs. Min fastlege tror ikke det er revmatisk men henviste meg til MR på ryggen i desember. Han ville ikke henvise meg til revmatolog. Han mente det er belastningsskader. Men jeg har mistanker om at det kan være revmatisk. Er dette tilfellet?

Svar

Hei,

Og takk for ditt spørsmål. Du har altså i ett års tid hatt smerter i korsryggen og mellom skulderbladene, debut etter trening. Du har også plager med hevelse i et kne. Du går til en fysioterapeut som mener det kan være revmatisk årsak til dette, og du lurer på om det er tilfelle. Jeg ser at du også har Crohns sykdom. Du har også hatt en feberepisode, og føler deg sliten etter dette, men hvis jeg forstår deg rett bare av en ukes varighet.

La oss ta det siste først: dette høres ut som en virusinfeksjon, som det kan ta litt tid å komme seg etter, og er sannsynligvis ikke relatert til smertene dine. Gi det litt mer tid, hvis det ikke går over ila noen uker, søk fastlegen din for dette.

Når det gjelder ryggsmerter er dette særdeles vanlig i befolkningen, og ganske sjelden er det en revmatisk årsak til disse smertene. Men det forekommer selvfølgelig. Ut fra hva du forteller kan jeg ikke utelukke det, men jeg får ikke noen spesiell mistanke om det heller. Som sagt er ryggsmerter vanlig, man finner ofte ingen årsak, men en del slitasjeforandringer kan ofte påvises ved MR (men det finnes hos mange med helt frisk rygg og). Typiske ryggsmerter som kjennetegner revmatisk sykdom arter seg ofte slik:
-morgenstivhet av mer enn 30 min varighet
-lindring ved bevegelse, tilstivning av å sitte lenge i ro
-lindring av varme, forverring i kaldt vær

Du forteller om et hovent kne, og hovne knær skal undersøkes av lege. Når det gjelder bechterew, debuterer de fleste med ryggsmerter i noe yngre alder enn du (men variasjoner forekommer selvfølgelig). Imidlertid, ved inflammatoriske tarmsykdommer som Crohns, ser man både en del leddsmerter, men også leddhevelser og leddgiktssykdom. Leddgikt og Crohn kan henge tett sammen, og man skal derfor alltid tenke raskere på leddsykdom ved leddsmerter hos pasienter med Crohn enn hos ellers friske.

Jeg syns forsåvidt det høres ut som en fin strategi å starte med MR av ryggen, men dersom det er hevelse i kneet ville jeg gjort billeddiagnostikk av dette også - enten med ultralyd eller MR. Ut fra disse svarene, eventuelt kombinert med blodprøver, og selvfølgelig sett i sammenheng med en grundig sykehsitorie, må fastlegen din vurdere om det er indikasjon for å henvise til revmatolog.

Håper dette var til nytte, selv om jeg ut fra denne informasjonen dessverre ikke kan si om det er revmatisk årsak til smertene dine eller ei. Lykke til og god bedring!

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-