Redd for revmatologisk sykdom

Spørsmål

Hei.
Jeg har vært sykemeldt for vond rygg nå siden slutten av februar, men har slitt med det i mange år. Har alltid trodd at det kom av at jeg drev med turn da jeg var liten, men nå har legen min begynt å utrede og jeg har fått beskjed om at det kan tyde på at jeg har en bindevevssykdom. Jeg tok en såkalt ANA prøve som visstnok skulle ligge på under 20 og min var på 250. Den hadde etter ca 2 uker gått ned til 154 og jeg har tatt enda en runde med prøver i dag som jeg får svar på om en ukes tid. Legen min sier at han først vil se om det fortsetter å gå ned før han henviser meg til en revmatolog Han sa idag at han hadde tatt noen prøver som utelukket leddgikt.

Min far og min bestemor har/hadde begge Sarkoidose, men legen hadde tatt en prøve som han sa foreløpig tilsa at det ikke var det jeg hadde.

Her sitter jeg altså og har tusen tanker i hodet. Legen min er utenlandsk og er litt vanskelig å forstå, så det er ikke så lett å spørre han. Mine spørsmål er som følger: Hvor høyt kan resultatet på en ANA prøve bli og hvordan ville du vurdert et så høyt utslag som jeg fikk? Hvilke bindevevssykdommer finnes det? De jeg har funnet på nettet har nemlig skremt vettet av meg... Jeg har to små barn som jeg gjerne vil ta meg av i mange år fremover, så det er uutholdelig å gå og ikke vite i månedsvis. (tok de første prøvene i slutten av mars og jeg ser jo at ting kommer til å ta tid)Vet ikke helt hva mer jeg kan spørre om, men setter pris på all informasjon du kan gi rundt dette.

Kvinne, 28 år

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei og takk for spørsmål!

Jeg skjønner godt at du er litt fortvilet, og særlig dersom du føler at du ikke kan kommunisere så godt med fastlegen din som du ønsker.

Jeg har undersøkt litt rundt tolkning av en slik ANA-prøve du har tatt, og hos de aller fleste laboratorier rundt om i landet gis prøven referanseområder hvor mindre enn 0.99 er negativ prøve, gråsone er mellom 1-1.65, og positiv prøve er når nivået er over 1.65. Jeg synes derfor det er litt vanskelig å tolke det tallet du skriver, nemlig at du hadde et resultat på 250. Det er mulig at det er en omregningsfaktor her som jeg ikke kjenner til, men synes likevel svaret høres litt rart ut.

Det du beskriver er at du i lengre tid har hatt vondt i ryggen, men du sier ingenting om du tidligere har blitt undersøkt iforhold dette, for eksempel med røntgen. Den vanligste årsaken til ryggsmerter er jo muskulære stramninger, degenerasjon av mellomvirvelskiver og også av og til prolaps. Det er jo mulig at legen din har undersøkt disse tingene, og ikke funnet noe forklaring, og dermed begynt å utrede deg for mer sjeldne årsaker til ryggsmerter, som for eksempel revmatologisk sykdom. Du sier heller ikke noe om han har satt deg på noe behandling som kunne forklare fallet i prøven din fra 250 til 154.

Det er derfor litt vanskelig å kunne si noe om hva årsaken til dine ryggsmerter er.

Det finnes mange forskjellige reumatologiske sykdommer og bindevevssykdommer, men de mange av disse sykdommene har til felles er at de er autoimune, det vil si at kroppens eget imunforsvar angriper kroppens egne celler i ledd og muskler. Symptomene varierer mye, men ofte er det smerter og ubehag fra muskel- og skjelettsystemet.
Vi deler gjerne inn de revmatiske sykdommene i betennelsesaktige sykdommer, autoimune bindevevssykdommer, vaskulitter (angriper veggene i blodårene), degenerative leddsykdommer(slitasjegikt) og bløtdelsrevmatisme(fibromyalgi, myalgi, kronisk muskelsmertesyndrom). Det finnes en bra nettside hvor du kan lese om de forskjellige sykdommene; http://www.orf.no .

Blodprøvene man tar ved utredning av slike tilstander er kun veiledende, og må ledsages av en grundig undersøkelse hos en spesialist for å kunne fastslå om man har sykdommen eller ikke.

Mitt forslag er defor at du ber fastlegen din om å henvise deg til en reumatologisk avdeling i området der du bor, slik at du kan bli undersøkt skikkelig. Det er en spesialistoppgave, og ikke noe fastlegen skal gjøre. På den måten kan du få de svarene du ønsker, og slippe å være bekymret. Dersom du ikke er fornøyd med fastlegen din, synes jeg du skal skifte til en annen.

Lykke til, og god bedring!!

Vent litt. Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Send inn ditt spørsmål nå, og få svar fra en lege på mail innen 3 dager fra kr. 259,-.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Kommersiell tjeneste
Skriv inn spørsmålet her:
0/2000 tegn