Polymyalgia revmatika?

Spørsmål

Kvinne, 47 år iår. Har slitt med migrene, stivhet og smerter i nakke, øvre del rygg, brystben, nedre del rygg i 15-20 år. Blitt gradvis verre. Påvist kraftig kjeveleddsartrose begge sider. Mor har Bechterew, Chrons og psoriassis leddgikt. Jeg har samme vevstype som henne. MEN - nå har jeg fått plager jeg aldri har hatt før: siden des/jan til nå 7. april har jeg ufrivillig gått ned 10 kg i vekt. Veldig dårlig almenntilstand, slapp, trøtt, ukonsentrert, "i tåkeheimen", finner ikke rett ord. Så for ca tre uker siden fikk jeg nattesvette så ille at jeg måtte skifte inntil skinnet flere netter i uken. Feber på ca 38 grader flere g i uken. Hetetokter på dagtid mens jeg bare sitter i sofaen og leser. Samtidig fikk jeg smerter i knæerne, særlig det ene så hovent ut over og på sidene. Verker og er vondt å rette ut knærne. Virker hovent i knehasene. Lårene, hofter og legger verker og virker støle uten noen grunn. Sover dårlig pga dette. De siste dagene har hele nakken blitt stiv og vond. Hatt hodepine bak øyne og på sidene av hodet, særlig på nettene. Ser litt tåkete og synes det har blitt vanskelig å treffe rett tast på tlf. Blir fort sliten i albuene og overarmene, føles "sliten" i skuldrene og overarmer når jeg tar shampoo i håret f.eks. Jeg klør mye overalt på kropp og hodebunn uten utslett. SR var på 80 og Crp 60 for tre uker siden. Så gikk SR til 64, så 40 og nå opp igjen til 49. Crp er på 8 nå. Hadde svak lungebetennelse for tre uker siden, men den er helt over nå. Røntgen lunger var bra. Jeg mener jeg har alle symptomer på Polymyalgia (PMR). Har aldri følt meg så dårlig tidligere og er 100% sykmeldt. Men - kan SR gå nedover og så opp igjen uten medisinering hvis det er PMR?? Takknemlig for rask tilbakemeldig!!

Svar

Hei,

Og takk for ditt spørsmål!
Du er arvelig disponert for leddgiktssykdommer, og har hatt en del kroniske plager i mange år, men har nå blitt riktig dårlig de siste ukene. Du lurer på om du kan ha polymyalgia revmatika (PMR). Du har også hatt en lungebetennelse som er vellykket behandlet, og SR og CRP har vært høye. SR er fortsatt 49 og CRP er normalisert (hvis jeg forstår deg rett) - det er vanlig at CRP synker langt raskere enn SR, så sistnevnte kan jo og være på vei ned. (SR kan godt svinge litt, ved alle typer sykdommer som gir forhøyet SR).

Du har rett i at mange av symptomene dine er sammenfallende med PMR, men PMR er ytterst sjelden før 50 års alder, og de fleste som rammes av sykdommen er også betraktelig eldre enn det. I ditt tilfelle må derfor dette anses som en eksklusjonsdiagnose, og alt annet må utelukkes først. Det er mange andre diagnoser som kan være aktuelle - både infeksjoner og revmatiske tilstander. Det som er helt sikkert er at dette bør utredes grundig. 10 kg ufrivillig vekttap og forhøyet SR skal man finne årsaken til.

Mye av plagene dine kan kanskje forklares av lungebetennelsen, men da ville man jo forventet at du ble bedre. Dersom tåkesynet og hodepinen har tilkommet etter siste legebesøk syns jeg du skal oppsøke lege igjen raskt (i dag). Utover det er det viktig at fastlegen din får kjenne til hele sykdomsbildet, også vekttapet, og at SR sjekkes opp om den er på vei ned eller ikke.

Håper dette var til nytte, god bedring!