Podagra

Spørsmål

Jeg tror at jeg har faatt podagra.Har de typiske symptomene som jeg leser om. Hvor lenge kan dette vare ? Jeg er naa begynt paa 5. uken - var noe bedre for to dager siden,men er naa en tanke verre igjen. Det er relativt ubehagelig aa gaa.Jeg er ikke overvektig,har ikke hoeyt alkoholinntak og er i fysisk aktivitet store deler av dagen.Jeg hadde nyresten for to aar siden,og har hatt en lengre urinveisinfeksjon ganske nylig. Er det noen sammenheng her? Men altsaa - naar er det rimelig aa forvente bedring ? Andre ting jeg boer vaere oppmerksom paa ?

Kvinne, 47 år

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei!

Podagra, kaptien Voms sykdom, urinsyregikt. Symptomene er typiske; med smerter i et hovent, rødt og bevegelsesinnskrenket ledd, ofte grunnleddet på stortåen.

Urinsyregikt skyldes for høy utskillelse av urinsyre i urinen, årsaken kan være en medfødt feil i urinsyrestoffskiftet, enkelte medisiner (acetylsalisylsyre og vanndrivende medikamenter), kreft, nyresykdom og sult. Ved arvelig tendens til å danne for mye urinsyre utløses ofte anfall etter store kjøttmåltider eller etter alkoholinntak. Som regel er det harmløse årsaker til urinsyregikten, og hos noen finner man ingen konkret utløsende årsak.

Et akutt anfall kan vare lenge, men det er sjelden det varer så lengde som du nå har erfart. Har du fått vurdering hos lege? Det er fornuftig å forsøke å slå anfallet tilbake med betennelsesdempende medisiner, og så i en rolig fase oppstarte forebyggende medisin. Hvis du ikke har vært hos lege synes jeg du skal be om en konsultasjon, det kan være noe annet som feiler deg, og det kan være at du skal ha behandling for å slå plagene fortest mulig tilbake.

Nyrestein og urinveisinfeksjon har ingen direkte sammengheng med plagene dine. For å forebygge nye anfall bør du spise mye frukt og grønnsaker, drikke rikelig (2-3 liter per døgn), unngå overvekt og være forsiktig med fett, sukker og alkohol. Du bør holde deg unna kraftige kjøttmiddager og legen din bør utrede deg for å finne en eventuell årsak til at du har fått urinsyregikt.

God bedring!!

Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Pris fra 259,-