Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Osteopeni - lav bentetthet

Spørsmål

Hei jeg er en kvinne på 46 år , har fått påvist osteopeni og lurer på om jeg har kommet langt i sykdommen?BMD: venstref:0,398 og høyre.f: 0,371 , T-Score er på -1,3 og -1,7 , Z-Score -0,8 og -1,3 . Jeg har også påvist fibromyalgi for 3 år siden , ellers frisk. Min mor har benskjørhet. Håper på raskt svar, hilsen engstelig kvinne

Svar

Hei og takk for ditt spørsmål.

Du har altså fibromyalgi, og din mor har benskjørhet, men du skriver at du ellers er frisk. Nå har du fått påvist lav bentetthet - eller "osteopeni". Dette er ikke en sykdom som sådan, bare en betegnelse på at bentettheten er lavere enn gjennomsnittet. Osteoporose, eller benskjørhet, sier man at man har ved BMD under -2,5 SD, mens osteopeni har man mellom -1 til -2,5 SD. Etablert osteoporose har man ikke før man har pådratt seg brudd etter såkalt lavenergitraumer (som hos friske antageligvis ikke ville gitt brudd).

Man kan i grunnen ikke vite hvordan dine verdier vil utvikle seg fremover, og om du noen gang vil utvikle osteoporose. Men du burde forebygge for å bevare bentettheten så god som mulig. Det anbefales tilskudd av kalsium sammen vitamin D (for eksempel calcigran forte). Dessuten er fysisk aktivitet og trening av stor betydning. Hvis du røyker er det viktig at du slutter, og at du unngår høyt alkoholforbruk. Annen behandling er ikke nødvendig ved disse verdiene i de aller fleste tilfeller, men verdiene skal jo vurderes av legen som har henvist deg til bentetthetsmåling, og som kjenner til hele din helsetilstand.

Håper dette var til nytte!

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-