Omega 3 mot revmatoid artritt?

Spørsmål

Hei!
Jeg er en kvinne på 39 år som nylig har fått diagnosen revmatoid artritt. I tillegg har jeg så lenge jeg kan huske hatt til dels store plager med mage/tarm systemet. Jeg er utredet for dette og ingen alvorlige mage/tarm-sykdommer ble funnet så konklusjonen er irritabel tarm. Jeg har dessuten vært plaget av hjerterytmeforstyrrelser i mange år, men rytmeforstyrrelsene har kommet hyppigere og vart lengre det siste året. Jeg har vært hos hjertespesialist og han kunne ikke finne noe galt med hjertet mitt og mente derfor at disse forstyrrelsene var av den ufarlige sorten. Jeg går ikke på noen faste medisiner, men jeg bruker Naproxen-E når betennelsen i leddene slår ut. Til nå har jeg gått på tre slike kurer grunnet inflammasjon i tærne. Jeg er 172cm høy og veier 61kg, jeg er opptatt av å spise sunt og jeg trener minst tre ganger i uken.
Jeg vet at kosthold er viktig i forhold til leddgikt og jeg er veldig opptatt av å spise mat som har anti-inflammatorisk effekt. Jeg har også lest at folk har hatt stor effekt, både i forhold til leddgikt og mage/tarm plager, av å innta høye doser omega 3. Dette har jeg veldig lyst å prøve. Jeg spiser ikke fisk, så det meste må komme fra tilskudd og evt linfrø. Jeg lurer på hva som regnes som «høy» dose, altså hvor mange mg bør jeg spise daglig? Ut fra den kunnskapen jeg har om kosthold, så tror jeg man i tillegg må ta antioxydanter for at kroppen skal kunne nyttiggjøre seg store doser omega 3. For maksimal effekt, hvilke antioxydanter bør jeg ta, og hvilken dose? Jeg kan tenke meg at C-vitamin er gunstig å ta, men jeg har hørt at å ta store doser c-vitamin (1-2000mg daglig) kan føre til nyrestein?
Håper altså på hjelp til å finne rett «oppskrift» på forholdet mellom omega 3 og eventuelle antioxydanter som kan virke gunstig på helsen. Hvor mye må tas, er det noen bivirkninger, og bør det brukes i korte perioder eller kan man bruke det kontinuerlig?

På forhånd takk :-)

Svar

Hei.

Det stemmer at noen, men slett ikke majoriteten, kan ha god effekt på betennelsesaktige sykdommer som f.eks. revmatoid artritt, av høye doser omega 3.
Siden det ikke er skadelig, men generelt helsefremmende, synes jeg bare du skal forsøke det, for i beste fall kan du ha nytte av det, og uansett er der ingen skadevirkning med det på noen måte.

Da snakker vi om f.eks 3-4000 mg daglig. Ta isåfall 2000 mg om morgenen og 2000 mg om kvelden, sammen med en C-vitamintablett på f.eks. 200 mg som antioksydant, for å hindre oksydering av disse helsebringende stoffene i kroppen, før de har fått gjort sin nytte.
Dette er over de anbefalte doser på de fleste omega-3 produktene du finner i butikker og apotek, men det er et helt trygt preparat å bruke i høye doser.

Det samme gjelder C-vitamin. En har hørt teorier og hypoteser om økt tendens til nyrestein ved hestedoser med C-vitamin over lang tid, men jeg har til gode å se et slikt tilfelle, for min del, så du kan trygt bruke høyere doser c-vitamin om du skulle ønske det, men der er ingen dokumentert helseeffekt i dette.

Håper det var greit og klart svar. Lykke til!