Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Morgensmerter i hele kroppen

Spørsmål

Hei
Etter en " god" natts søvn må jeg bruke over en time på å få i gang kroppen på grunn av smerter i hele kroppen.kan med hånda på hjerte si at det er ikke et ledd eller en muskel som ikke verker..de flrste skrittene på mårran e et mareritt..likevel viser blodprøvene ingen tegn til leddgikt.har derimot påvist b og d vitamin mangel.tar medisin for vitaminmangel og i tillegg omega 3 da jeg ikke spiser fisk..trener minst 3 ganger i uka,men begynner å bli gangske lei av å alltid ha vondt.hva kan jeg gjøre?

Svar

Hei,

Og takk for ditt spørsmål. Du er altså plaget med smerter i hele kroppen når du våkner på morgenen, og det tar en times tid før dette går seg til. Bldoprøvene har ikke vist tegn til revmatisk sykdom. Du har begynt på tilskudd grunnet mangel på vitamin B og D.
La meg først på generelt grunnlag si at smerter i ledd og muskler er særdeles vanlig i befolkningen, og i de fleste tilfeller er det ingen revmatisk sykdom som ligger til grunn for plagene. Men man skal selvsagt utredes mtp dette likevel. Tegn som gjør at vi tenker mer i revmatologisk gate når det gjelder smerter er blant annet hevelse i ledd, eller bevegelsesinnskrenking i ledd, og morgenstivhet, som du beskriver. Morgenstivheten hjelpes som regel av bevegelse, varme (kanskje en varm dusj), og tid.

Revmatologiske diagnoser kan ikke stilles på blodprøver alene, men de fleste av de kan heller ikke utelukkes på bakgrunn av blodprøver alene. Du gir meg litt for lite informasjon til at jeg kan si noe mer om hvordan jeg ville utredet deg, men jeg syns godt du kan ta en ny tur til legen din for diskusjon rundt plagene. I forkant av dette kan du forsøke en NSAIDs-kur (så sant du tåler dette og ikke har noen kontraindikasjoner som nyresykdom/magesår eller annet) - for eksempel Ibux 600 mg 3 ganger daglig i 10-14 dager. Ta den siste tabletten rett før du legger deg. Hvorvidt dette har særlig effekt eller ikke er nyttig informasjon i videre utredning. Dersom det hjelper, men ikke tilstrekkelig, kan du be fastlegen skrive ut et medikament som virker bedre over tid, slik at du fortsatt har effekten i blodet på morgenen.

Vi ser at mangel på vitamin D kan gi generelle smerter, så du jobbe med å få stabile og gode nivåer av vitaminene du trenger. Det er flott at du trener og er aktiv. Hvordan er det med kostholdet ditt? Jeg anbefaler å spise svært variert, få i seg minst 3 grønnsaker og 2 frukt/bær daglig, nok sunne fettsyrer (oliven, raps, avokado, nøtter, mandler, fiskeolje og fornuftige mengder meierifett), grove kornprodukter, og begrense ferdigmat og sukker. Dette gjelder jo for alle, men har man påviste vitaminmangler må man være ekstra påpasselig med at maten man inntar er næringsrik.

Jeg oppfordrer deg til å oppsøke fastlegen din igjen om noen uker og snakke om dette. Selv om blodprøvene ikke viser noe spesielt, skal man ved vedvarende smertetilstander også tilstrebe å finne en diagnose (revmatiske diagnoser, fibromyalgi eller annet). Men tilstreb et fullverdig kosthold som gir deg alle næringsstoffene du trenger først, fortsett å være i aktivitet, og eventuelt forsøk den foreslåtte tablettkuren.

Håper dette var til nytte, og god bedring.

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-