Mastcelleproblematikk?

Spørsmål

Mastcelle problematikk ?

Hei, er en dame på 56 som har fått diagnosen fibromyalgi i 2003. Men jeg synes det er mer komplekst en det.
Har vært mye syk i mitt liv, med astma og div plager.
Setter pris på en mening fra legen vedrørende diffuse plager gjennom livet.
Min fastlege har dårlig tid til å fundere på om dette kan ha noen sammenheng med mastcelle problematikk.
Her kommer en input om mine problemer.

Astma, fjernet galleblære når jeg var 26, utposninger hele tykktarm med innleggelse på sykehus med betennelser, spredte muskelsmerter, allergisk, fatigue, feberaktig følelse ved stress, betennelsesaktig følelse i kroppen uten høy crp, hvis jeg har 37,5 føles det som mye mer, må sove mye, tåler ikke stress i det hele, høreapparat venstre øre, ikke deprimert, får "hinne" på øynene når jeg blir sliten, ved høye temperaturer/varme dager får jeg hevelse på ytre kjønnslepper med kløe hvis jeg ikke tar det med ro, er noe hypermobil (ikke eds blitt utredet-mangler flere kriterier for det), veldig mykaktig hud, tråkker over ofte, går til manuellterapeut for hjelp med låsninger, lett å manipulere i skjelletet , hvis jeg bærer tungt vil blodårene i hendene sprekke, skjelving ved stress, svimmelhets anfall med kvalme dette er nytt.
Sikkert glemt noe. Er 50% ufør, nå sykemeldt. Kommer til å søke om 100 % ufør. Vet det bare skal være en diagnose ved søknad om ufør, men her er det flere symptomer.....er det muligheter for å få massasje gratis/egenandel for oss med kronisk sykdom?
Hva burde jeg gjøre ?
Tusen takk på forhånd.

Svar

Hei,

Og takk for dine spørsmål. Du er altså diagnostisert med fibromyalgi for mange år siden, og har mange ulike plager gjennom mange år, inkludert astma og allergi. Du lurer på om dette kan skyldes "mastcelleproblematikk".
Mastceller er en celletype i immunforsvaret vårt, som finnes i bindevev spesielt i hud og slimhinner i lunge og tarmsystem. Når aktiverte skiller de ut en rekke stoffer, som histamin, og disse stoffene gir ulike symptomer, men typisk det vi kjenner igjen som allergiske reaksjoner med rødme, kløe, elveblest og slimhinnehevelse. Ulike mastcellesykdommer, som ikke er allergi, gir lignende symptomer.

Nokså nylig har det vært en del snakk om Mast Cell Activation Syndrome, som ledd i sykdommer som ME og fibromyalgi. Dette er helt på teoretisk nivå, og det er ikke noe vitenskapelig konsensus om sammenhenger. Imidlertid er det mange holdepunkter for at mastceller er involvert ved irritabel tarm syndrom (ITS), og ITS er sterkt overlappende med tilsander som fibromyalgi. Men fortsatt, det er langt mellom å finne sammenhenger, til å faktisk kunne konkludere med hva slike sammensatte sykdommer skyldes, og ikke minst før man kan tenke på å medisinere dette.

Symptomene dine er ellers godt forenlige med fibromyalgi. Du sier ikke noe særlig om hva som ble gjort da du ble utredet for sykdommen, og jeg kan selvfølgelig ikke vurdere om det er ytterligere utredning som burde vært gjort uten tilgang til hele journalen din etc.

Det du kan gjøre selv er å se på kostholdet ditt, særlig hvis du har en del symptomer fra tarm. Noen pasienter har god effekt av såkalt lav FODMAP kosthold - det kan du lese mer om her: https://nhi.no/kosthold/forebyggende-kost-og-sykdom/dette-er-fodmap-reduserte-matvarer/
Et sunt, balansert og variert kosthold er uansett svært viktig: forsøk å unngå ferdigprodukter, spis mye plantebasert, og få i deg gode fettsyrer fra for eksempel fisk, olivenolje og rapsolje. Ta gjerne tran, og sørg for å holde deg så fysisk aktiv som mulig.

Håper dette var til noe nytte, lykke til!