Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Leddsmerter i forbindelse med graviditet

Spørsmål

Jeg fikk en del smerter og ble stiv i leddene i fingrene da jeg var ca. 7 måneder gravid. Jeg hadde mot slutten av graviditeten en del væske i kroppen. Smertene og stivheten fortsatte etter jeg hadde født og ble etter hvert verre. Er også begynt å merke det mer i andre ledd i kroppen: i armer, ben og spesielt tærne. Det er verst om morgenen, men merker det også utover dagen. Har problemer med å holde i kalde og tunge ting. Merker også forverring hvis det er dager med mindre fysisk aktivitet. Det er nå ca. 8 måneder siden dette startet. På fødeavdelingen sa de at det kom av hormoner og ville forsvinne etter hvert. Etter at det fortsatte og ble verre gikk jeg til lege. Hun sa det ikke tydet på leddgikt på grunn av min alder (35 år), og da fingrene ikke er hovne rundt leddene. Jeg fikk tatt noen revmatologiske blodprøver, men det var ikke noe utslag (har hørt at det sjeldent er slike utslag selv om det er noe revmatologisk; stemmer dette?).

I min familie hadde min oldemor leddgikt. Min mor, mormor og en onkel har hatt mye leddplager, uten at det er finnet noen diagnose.

Hva kan dette være?

Svar

Hei, og takk for ditt spørsmål.
Du fikk altså leddsmerter og stivhet i forbindelse med en graviditet, som dessverre ikke har gitt seg noen måneder etter fødselen. Det har heller blitt verre og bredt seg, og du lurer på blant annet leddgikt.

Leddgikt er en autoimmun sykdom som rammer flere ledd. Det er vanligst med affeksjon av mindre ledd - grunnledd i fingre, grunnledd i tær, ankler, håndledd osv, men alle ledd kan rammes. Man får leddhevelser, ofte symmetrisk. Ryggen er sjeldnere affisert ved leddgikt, men kan også rammes. Fastlegen din mistenkte ikke leddgikt pga to ting - din alder og at det ikke var leddhevelser. Alderen din er ikke noe argument mot leddgikt, sykdommen kan debutere i alle aldre. Det er imidlertid sjelden at den debuterer under graviditet, sykdommen blir faktisk bedre ved graviditet hos de fleste som er rammet. Leddhevelser, eller leddbetennelser, er helt nødvendig for å stille diagnosen, men er ikke alltid så lett å se ved første undersøkelse. Dessuten kan funnene endre seg over tid.

Dersom det er leddgiktsykdom du lider av, er det vitkig at dette diagnostiseres, for det er et poeng å komme tidlig til med behandling. Tegn på autoimmun sykdom - eller ulike leddgiktsykdommer - er uttalt morgenstivhet, som gjerne bedres ved hjelp av varm dusj og fysisk aktivitet, hovne ledd og effekt av NSAIDS, så som Ibux og Voltaren. Disse medisinene må tas fast i 1-2 uker for å ha betennelsesdempende effekt. I tillegg vil man ofte kunne se forhøyet senkning og CRP, samt antistoffer i blod som anti-CCP eller Revmatoid faktor, men som du sier, ikke alltid. Ibux kan brukes ved amming i samråd med lege, men det skal være en god grunn til langvarig, fast bruk.

Jeg kan ikke si om dette kan være en begynnende leddgiktssykdom eller ei, men det kan ikke utelukkes. Jeg syns allikevel man kan gi det litt tid, med tanke på at du nylig har vært gravid, og hormonelle endringer i forbindelse med svangerskap kan gi et uttall av symptomer - inkludert leddplager. Husk at man sier at kroppen ikke er riktig seg selv igjen før etter et helt år etter fødselen! Det er meget viktig at du ikke hindres i å være i aktivitet, forsøk å bevege deg så mye som mulig. Dersom det er vanskelig og smertefullt, snakk med fastlegen din om henvisning til fysioterapeut. Legg merke til om aktivitet hjelper eller forverrer. Vurder en NSAID-kur i samråd med legen din. Dersom du får leddhevelser, ring legekontoret og be om en relativt rask undersøkelse. Revmatiske prøver kan også gjentas etter en tid om symptomene forverres.

Lykke til og god bedring!

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-