Leddsmerter- er det leddgikt?

Spørsmål

Hei! De siste vintrene har jeg hatt vondt i noen av fingerleddene, men dette har gått vekk igjen når det ikke har vært kaldt ute. I vinter har jeg hatt mer vondt enn tidligere, og selv nå som det er vår har jeg vondt. Det er mest begge leddene i langefingerene som er vonde, og om morgenen føles de også stive, og jeg kan ikke bøye dem like langt inn som tidligere, selv om ikke det akkurat er noe problem. Har også hatt litt vondt i ringfingerleddene. Det jeg lurer på er om jeg kan ha begynnende leddgikt, og om det i såfall er noe som bør behandles? Hvis du tror det er leddgikt, hvordan kan jeg forvente meg at det vil utvikle seg?

Svar

Hei,

Og takk for ditt spørsmål. Du forteller altså at du i flere år, spesielt om vinteren, har vært plaget med smerter i fingrene. Fingrene føles stive, og kan være vanskelige å bøye helt. Du lurer på om dette kan være begynnende leddgikt.

Først litt generelt om leddgikt – eller revmatoid artritt. Dette er en såkalt autoimmun sykdom, hvor kroppen angriper leddhinnen (synovia). Det er en betennelsestilstand generelt i kroppen, som først og fremst affiserer ledd. Hyppigst er små fingerledd (grunnleddene i fingrene, eller MCP-leddene), håndledd og tærnes grunnledd rammet. Som regel er affeksjonen symmetrisk. Sykdommen er kronisk, og debuterer gjerne i 45-60 års alderen. Imidlertid kan både yngre og eldre få sykdommen. Kvinner rammes hyppigere enn menn, og det finnes en arvelig komponent. Symptomer på leddgikt er først og fremst leddsmerter og stivhet i leddene, gjerne om morgenen. Morgenstivhet varer typisk i over 30 minutter, og kan kanskje lindres av en varm dusj. I tillegg får man leddhevelser, og dette er meget viktig for å stille diagnosen. Mange er plaget med slapphet, tretthet og dårlig utholdenhet.

Så til ditt spørsmål: kan du ha begynnende leddgikt? De fleste som har leddsmerter, har ikke leddgikt. Leddsmerter er veldig vanlig i befolkningen, og mange ganger kan man ikke finne årsaken til dette. Artrose, eller slitasjegikt, er også en nokså vanlig årsak til leddsmerter. Men leddgikt er en sykdom som utvikler seg over tid, og noen ganger kan det være vanskelig å stille diagnosen i en tidlig fase. Det som taler for at det kan være nettopp leddgikt i din sykehistorie er morgenstivhet, at du er verst i kaldt vær og at det kan være vanskelig å bøye fingrene. Du forteller imidlertid ikke om hevelser i leddene, noe som som hovedregel må være til stede for å diagnostisere leddgikt. Noen ganger er det ikke lett å se om leddet er hovent eller ei, dette bør vurderes av lege. Ved tvil kan en revmatolog bruke ultralyd, eller i noen tilfeller MR, for å se om det er betennelse i leddet.

Andre momenter som er viktig å ha med i prosessen med å stille, eller utelukke, en diagnose, er forhøyede betennelsesparametre (først og fremst senkning og CRP), og antistoffer. Mange pasienter med leddgikt utvikler antistoffet anti-CCP og/eller RF (reumatoid faktor). Disse prøvene kan tas hos fastlege, men et positivt prøvesvar i seg selv er ikke nok for å stille en diagnose.

Å stille en leddgiktdiagnose er ikke gjort i en fei. Det er en sammensatt prosess, hvor man vurderer symptomer, blodprøver, leddhevelser og røntgen- MR- og ultralydbilder sammen. Den eneste måten å finne ut av om dette kan være begynnende leddgikt på er altså å oppsøke fastlegen din. Han eller hun vil vurdere leddene dine, ta blodprøver, kanskje røntgenbilder og henvise deg videre til utredning ved behov. Gjør det gjerne nå mens fingrene er stive og vonde. Det er viktig å fange opp leddgikt tidlig, og komme raskt til med behandling ved behov.

Jeg kan nok ikke verken tro eller ikke tro noe om dette er leddgikt ut fra hva du forteller, det trengs som du skjønner mer informasjon. Takket være nøye oppfølging og nyere medisiner, lever mange leddgiktspasienter i dag gode og aktive liv. Prognosen er svært varierende, og der noen få er meget syke, og i perioder kanskje avhengig av rullestol etc, merker andre ikke noe til sykdommen mesteparten av tiden. Det er imidlertid viktig å diagnostisere sykdommen så tidlig som mulig, da det ikke er sunt for kroppen å gå med en ubehandlet betennelsestilstand over lang tid. Dersom aktive betennelser i ledd får lov til å ”stå” uten å behandles, vil man få skjelettskade og feilstillinger. Jeg syns derfor du ikke skal vente med å få en lege til å vurdere symptomene dine.