Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Komplikasjoner til hofteprotesekirurgi

Spørsmål

Hadde slitasje i hofta ,fikk satt inn protese.Under operasjon fikk jeg en nerveskade.Det gjøres ELG test av n.tibialiasinnervert m.gastrocemius,n.peroneus innervert m.biceps femoris caput brevis og m.tibialis anterior.Får ikke svar ved nervus peroneus.og ikke sensorisk svar fra peroneus superficialis og nervus suralis.Ved nervus tibialis finner en et svært lavamplitudig svar.Er dette en isolert skade? I de øvrige muskler ser en spontanaktivitet i hvile i form av skarpe monofasiske potensialer og fibrillasjonspotensialer.Det sees svært uttalt i.m tibialis anterior.Aktivering i denne muskelen .Ved de to øvrige muskler ses enkelte oppflisede,ustabile muskelaksjonspotensialer,samt enkelte moderat høyamplitudige potensialer.Jeg har også fått konstatert gluetalsvikt. Hvor mange nerver og muskler er ødelagt? Fikk også en benlengdeforskjell.Den vises ikke på røntgen men når jeg står og ligger er den synlig målbar.Har fått oppbygd sko 2cm.Kan ødelagte muskler og nerver gi en slik benlengdeforskjell.?Er disse skadene jeg fikk en risiko ved hofteoperasjon?Hvor ofte skjer dette?Er det flere undersøkelser jeg bør gjøre ? Bør jeg undersøke om sener/leddbånd i hofta også er skadet?

Kvinne 59
Svar

Hei!


Jeg tror ikke den nevrofysiologiske testen er helt ordrett sitert, det er dessverre ikke så lett å trekke noen eksakt konklusjon slik det står nå... Så vidt jeg kan lese, skal det foreligge forandringer som kan tyde på endret funksjon i en nerve som gir opphav til nervus tibialis, samt i hvert fall deler av nervus peroneus communis. Den nerven som gir disse to nervegrener, er isjiasnerven.


En fryktet, men dessverre ikke helt uvanlig komplikasjon til hofteprotesekirurgi, er skade av denne nerven, spesielt hvis man benytter seg av en tilgang til hofteleddet, som kalles "bakre tilgang". En slik skade av nerven, vil oftest være forårsaket av haker i operasjonsfeltet, og drag mot nerven. Komplikasjonen er sjelden, i litteraturen oppgitt ca 3%. Det er for det meste muskler på bakside av lår, i leggen og foten som vil rammes av en slik nerveskade.


Glutealsvikt er en annen komplikasjon til hofteprotesekirurgi, hvor en bekkenstabiliserende muskel løsner fra hofteknoken, slik at bekken faller ned når man står på det aktuelle beinet alene. Jeg har ikke eksakt tall på forekomsten, men det er dessverre ikke så uvanlig.


En beinlengdeforskjell er heller ikke så uvanlig etter hofteprotesekirurgi. Som oftest vil ikke en forskjell på 1-1,5 cm merkes så mye, men 2 cm er så pass uttalt, at det ikke regnes som forventelig. Skade av muskler og nerver gir ikke slik forkortning, all den tid du ikke har utviklet feilstillinger som ikke lar seg rette ut pga slike skader.


Jeg tror ikke du trenger å gjøre flere undersøkelser nå, men den avdelingen hvor operasjonen ble utført, har ansvaret for å sørge for at nødvendig oppfølging og utredning blir utført. Avhengig av hvor lang tid det har gått siden proteseoperasjonen, bør man jo vurdere å gjøre nye nevrofysiologisk testing for å se om det er tegn til bedring i nervefunksjonen. Jeg tror ikke det vil ha noe for seg å sjekke sener eller leddbånd i hoften ut fra det du beskriver.


Av alle de komplikasjoner du har fått, er det vel vanskelig å si at du burde forvente noen av dem. Det vil være naturlig at dette blir diskutert med den avdelingen hvor du ble operert.


Lykke til!

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-