Hovent ledd på fingeren

Spørsmål

Har fått vont i det største leddet i venstre ringefinger. Det begynt for ca 3 uker siden og er blitt gradvis verre. Har ingen smerter når jeg holder fingeren i ro, men det gjør forferdelig vont når jeg forsøker å bøye på leddet. Kan ikke huske at jeg har skadet fingeren. Har heller ikke belastet fingeren spesielt på noen måte. Bruker ikke ring på denne fingeren. Har ingen sår eller synlige skader bortsett fra at leddet er hovnet endel opp. Har ikke smerter i andre ledd eller andre symtomer på at jeg skulle være syk. Skriver endel på PC men med pekefingrene.

Mann, 38 år

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei!

Her er det mange alternativer å velge mellom. Hvis du ikke har skadet deg akutt er en slik hevelse suspekt på en leddbetennelse. Det behøver ikke å være bakterier innblandet (da blir det ofte hovent og varmt), men revmatiske plager kan gi slike hovne ledd. Alt fra leddgikt til psoriasis til slitasjegikt kan gi hovne ledd, og det kan være vanskelig å skille dem fra hverandre kun ut fra et enkelt hovent ledd, ofte må en omfattende sykehistorie, kroppslig undersøkelse, blodprøver og røntgenbilder til for å stille diagnosen.

For legen din vil det være naturlig å begynne med et røntgenbilde av fingeren, samt ta revmatismeprøver. Så kan plagene behandles med betennelsesdempende medikamenter, så som Ibux. Hvis plagene gir seg og det ikke er napp på blodprøvene kan det være en overbelastning som har gitt deg slike plager.