Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Hovent kne og positiv RF

Spørsmål

Hei hei.

Jeg fikk betennelse i kneet (vondt, hovent og rødt) i begynnelsen av juli. Pga mye å gjøre på jobb og lite folk (jobber som servitør, går mye på hardt gulv) gikk jeg ikke til legen før nå i begynnelsen av oktober. Hun kjente litt på det og sa at det er løperkne, ble så sykemeldt 100% i to uker. Da det ikke ble bedre gikk jeg tilbake og ble sykemeldt 50% i to uker til.

Pga mye revmatisme(leddgikt, sjøgrens, psoriasis) i familien og med generelt en del smerter selv(knær, albuer, håndledd, korsrygg) som jeg ikke har gått til legen med tidligere fordi det er jo normalt med leddsmerter, tenkte jeg å høre om hun kunne tenke seg å sjekke for det også, noe hun egentlig motsatte seg men gjorde det da jeg nevnte at jeg har Raynauds. Vet ikke hvilke prøver hun tok, men fikk nå svar over sms om at prøvene så greie ut utenom lavt b12 og noe forhøyet RH-faktor(?). Jeg har nå blitt veldig usikker på hva jeg skal gjøre, b12 mangel ble påvist for 3 år siden, har siden da tatt jevnlige sprøyter men jeg har aldri blitt utredet for årsaken til mangelet, og fortsatt har jeg mangel. Burde jeg bare la det ligge, eller er det noe jeg burde få undersøkt nøyere? Jeg går sjelden til legen og har aldri tatt opp noe som krever noe særlig undersøkelse, med unntak av da jeg fikk påvist b12 mangel da jeg slet veldig med svimmelhet, trøtthet og hukommelsesproblemer. Og hva betyr forhøyet RH-faktor?

Sliter fortsatt mye med å være trøtt og sliten i tillegg til det jeg kaller "voksesmerter", hehe, som selvfølgelig ikke er det men smerten minner mye om den da jeg var liten. Og en betennelse som ikke vil slippe taket. Blir sjeldent bekymret for sykdom men nå har det plantet seg som et lite frø og jeg tenker mye på det. Iom at jeg syns det er vanskelig å kommunisere med legen min tenkte jeg å høre med deg om det er noe jeg burde gjøre.

Tusen takk på forhånd! :-)

Svar

Hei,

Og takk for ditt spørsmål. Du har altså hatt et hovent og vondt kne siden i sommer, og generelt hatt en del leddplager også tidligere. Det er en god del revmatiske sykdommer i familien din, og du har også Raynaud (eller likfingre), og nå har du fått påvist B12-mangel tross for at du bruker sprøyter. Og lurer på hva du nå skal gjøre.

For det første tror jeg ikke B12-mangelen har noe med leddplagene dine å gjøre, og dette bør ses på av fastlegen din uavhengig av de andre plagene dine. Hvis du trenger B12-sprøyter har du såkalt prenisiøs anemi, og vil nok trenge dette for resten av livet, men dette kan fastlegen din langt mer enn en revmatolog om.

Når det gjelder hovne ledd, som kneet ditt, skal disse undersøkes skikkelig. Men det kommer ikke klart frem for meg om legen din også finner det hovent? Såkalt "runners knee" blir jo ikke hovent og varmt, bare vondt. Noen ganger bør hovne ledd henvises direkte til revmatolog, men ofte når det gjelder knær er det fint med et MR-bilde først. Er det en skade i menisk e.l som gir hevelse? Eller slitasjegikt/artrose (selv om du er veldig ung forekommer det etter blant annet tidligere skader)? Et godt MR-bilde vil også gi svar på om det er synovitt, eller betennelse i leddhinnen, som er et veldig klart tegn på leddgikt.

Jeg antar at du har fått påvist en positiv RF-faktor, ikke RH. Dette står for Revmatoid faktor, og er en markør på blant annet leddgikt. Den er imidlertid ikke særlig spesifikk, det vil si at den er forhøyet ved en rekke tilstander, og også ganske ofte i den friske befolkningen. Spesielt lett forhøyede nivåer ser vi ofte, og ofte er det forbigående også. Imidlertid ville jeg ved kombinasjonen leddhevelse, raynaud fenomener og forhøyet RF anbefalt deg en videre utredning så sant plagene ikke har gått helt over. Du får rett og slett gå tilbake til fastlegen din for en avklaring, og det bør du gjøre ganske raskt dersom kneet ditt fortsatt er hovent.

Håper dette var til nytte, lykke til og god bedring!