Hovent fingerledd og sprengte blodkar

Spørsmål

Det ytterste leddet på pekefinger har hovnet opp, og er til tider veldig vondt når jeg bøyer fingeren. Har også litt det samme på den andre pekefingeren. Det er verst om fingrene blir kalde. Blodkar sprenges veldig lett i hendene, skal ikke mer til enn å gripe rundt en stang, f.eks. Har det noen sammenheng, og bør jeg gå til legen eller er det å være hysterisk? Kan nevne at jeg har hatt vondt i korsryggen siste tiden pga lite trening, blir bedre når jeg går og blir varm i musklene. Jeg er aktiv og godt trent til vanlig med blanding av styrketrening og løping/lange gåturer i godt tempo.

Svar

Hei,

Og takk for ditt spørsmål.
Du har altså plager med hevelse i ytterleddet på en (av og til begge) pekefingre, som forverres ved kulde. Du får også lett sprengte blodkar, og har tidvis noe plager med korsryggen.
Alle hovne ledd bør vurderes av lege, og det er bedre med ti turer for mye enn en tur for lite. Som regel skyldes dette helt ufarlige ting, ofte finner man ikke noen klar årsak, men det kan for eksempel godt skyldes for eksempel artrose (såkalt slitasjegikt). Jeg tror neppe de sprengte blodkarene henger sammen med de øvrige plagene dine, men det er verdt å fortelle om det når du er til undersøkelse.

Jeg syns ikke du skal bekymre deg for at du er hysterisk, et hovent ledd er som sagt verdt en tur til legen - selv om det kanskje ikke er noen svær plage for deg. I forkant av legetimen kan du forsøke å legge merke til om fingrene for øvrig er stive, om dette varierer med tid på dagen, temperatur og bevegelse. Legg merke til om du får såkalte likfingre - med fargeforandringer i huden på hendene når det er kaldt.

Håper dette var til nytte, og god bedring!