Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

En rekke helseplager

Spørsmål

Mann, 65 år, 171h, 77kg.Trener 3 g uka helsestudio. Klarte ikke lese bok eller kjøre lastebil grunnet trøtthet - sluttet 1975. Bedre ute i lufta - men måtte slutte som linjemontør etter 15 år i 1990. Tålte ikke mere kulde. Nektes innsyn i blodprøver fastlege 87 - 92 og us ved syk.h 1991. H.testis oppe,opr 14,5 år kjønnslemlestelse, reopr 28, 40 og 43år - årebrokk v -fjernet h testis u påvist kreft - hjelp arrskader i Sverige,Thailand 57 år. Samme med tenner fra skoletannlege til hjelp i Thailand - store smerter. Ødelagt sexliv, forhold, barnløs. Kneblet til 100% uføretrygd kun begrunnet i at jeg er GAL, dysleksi= GAL, psykiater på bestilling av trygd uten samtale.1997. Psykolog og 3 psykiatere har avkreftet psykisk lidelse før og etter uførevedtak - aldri spist nervm. eller gått i terapi.Trøtt og betennelser bl.a. øyne,blærekatar mye antibiotika ekstrem kløe. Mor minst i stor søskenflokk, slank mye trøtt d 86år. Far struma opr som mine 2 søstre. Høyt bt og som sin far d 66 år, hjerte. Lærere fra folkeskole og senere har bekrefte unormal trøtthet. To leger bekreftet trøtthet 2000. To spesialister har konstantert cøliaki, men ingen oppfølging og nektes tilskudd i Trygderetten 2003 - ikke nok undersøkt. 12 år etter sykm??. Fikk strømgjennomgang 1988, skade konstantert - hjelp i Tyrkia 2010. 2006 blodtrykk 260/130 ved EKG belastning hjerte vokst, Osloakutten - bt i ro 220/ 120. Krappe slynger, ikke tett kransårer sier Feiring 2006 - diabetes 2. Kardiolog hjelp, medisin mot candidasopp i Spania 08. Konstantert nedsatt lungekapasitet Glitre. Føler meg mye bedre om sommeren og i syden. Lungelege Bangkok hospital, normal lungekap - men sendte meg til kardiologen. Testet ut selv og tips - diare og luft hele livet. Tar magnesium, spiser glutenfritt, ikke svine kjøtt. Kostreg. diabetes. Medis, 5mg norvasc og 50/12,5 cosar comp. Tåler ikke kaldt og rått vær som nå. Øya renner, blir frossen uvel, stiv nakke rygg, tørr hud, irsjas, gretten. Ingen seriøs hjelp hos div.fastleger.

Svar

Hei,

Og takk for din henvendelse. Du spør ikke om noe konkret, men jeg forstår at du har og har hatt en rekke helseplager over mange år, og føler ikke du får god hjelp for dette. Du har høyt blodtrykk, nedsatt lungekapasitet, har hatt flere operasjoner i underlivet, cøliaki, unormal trøtthet nesten hele livet, og forverring i kaldt vær. Bedring på sommer og i syden, mens nå blir du frossen, uvell, og får smerter og stivhet i tygg og nakke samt isjiasplager.

Du har vært utredet av en rekke spesialister og også fått behandling i utlandet. Det er umulig for meg å si noe veldig konkret utover dette. Du sier ikke så mye om hvorfor du har henvendt deg til revmatolog, jeg får ingen konkrete mistanker om at det feiler deg noe i den gaten ut fra hva du forteller. Det jeg tenker er det ubestridt viktigste ved en så langvarig og sammensatt sykdomstilstand som du har, er å finne en fastlege du stoler på, som kan koordinere og holde i alle trådene. Du trenger ikke nødvendigvis være enig med denne legen i alle vurderinger, men det er viktig at du har tillit til at han eller hun har oversikt over sykehistorien din.

Ellers har du muligens vært til dette tidligere, men det finnes flotte rehabiliteringssentre flere steder i landet, som også tar imot komplekse problemstillinger uten en enkelt diagnose å forholde seg til. Her har man en tverrfaglig tilnærming, med leger, fysioterapeuter, ernæringsfysiolog, psykologer, sosionomer og en rekke yrkesgrupper jobber i team for å finne best mulig tilnærming til plagene. Hvis det er et smerteproblem som er mest presserende, er det flere sentre som driver med dette, men det kommer ikke helt klart frem i sykehistorien din.

Det er ikke mulig for meg ut fra denne informasjonen å si noe om hvorvidt du burde utredes revmatologisk, hvis du mener eller tror dette selv, bør du konkret foreslå det for fastlegen din. Forsøk å være så presis som mulig, fortell om det aktuelle problemet du lurer på her og nå, og hva du har tenkt rundt det.

God bedring,