Blefaritt og SLE

Spørsmål

Hei!
Har slitt med en hissig blefaritt i tre måneder. Både fastlegen og øyelegen trodde først det var en allergisk konjunktivitt, men har nå kommet fram til at det primært er blefaritt, selv om jeg også har har tegn på øyeallergi. Har hovne, røde øyelokk med rusk langs vippekanten og noe eksem nedenfor øyet. Antibiotikasalve fungerer godt, men til nå har den kommet tilbake etter avsluttet behandling. Har aldri hatt problemer med øynene før jeg i fjor vår/sommer merket at jeg fikk øyesymptomer (irritasjon, brennende følelse, kløe og tørrhet) og samtidig hadde en varmefølelse/rødhet i hele ansiktet. Symptomene forsvant helt over utover vinteren.

Etter å ha lest litt om blefaritt ser jeg at blefaritt kan være relatert til rosacea, men også lupus. Kan blefaritten ha sammenheng med lupus? Er nå veldig redd da jeg kjenner meg igjen i mange av symptomene.Jeg får iblant likfingre på min venstre hånd når jeg er ute i kaldt vær, slik har det vært siden tidlig i 20-årene. Kalde hender og føtter. Har i perioder endel stikkende følelse/ubehag som beveger seg rundt i ledd i kroppen, særlig hendene. Noe tretthetsfølelse, såre muskler uten åpenbar grunn, lett sår hals og en følelse av å ha feber (kommer i "blaff") og ømme lymfeknuter. Stikking i brystet. Dette er også noe jeg kan huske å ha hatt siden første halvdel av 20-årene. Ellers: lett rød ansiktshud, alltid blitt sprengrød ved hard aktivitet/badstue. Blir brun ved soling, ingen soleksem.

Sist fastlegen tok blodprøver (jan. 2017) fikk jeg bla. følgende resultater:
B-leukocytter 8.8, B-Basifile gran. 0.0, B-Esinofile gran. 0.1, B-Hb 12,8, B-Lymfocytter 1.4, B-Monocytter 0.4, B-Neutrofile gran 6.8, P-Transferrin 2.3, P-Transferrinmetning 24%, S-Jern 14, S Ferritin 37. Hun kunne ikke finne noe unormalt med lymfeknutene, kroppstemp. og hals også ok. Hun lurte på om jeg bekymret meg mye for egen helse, noe jeg svært i stor grad gjør.
Hva tenker du, er øynene og de andre symptomene tegn på en systemisk reumatisk tilstand?

Svar

Hei,

Og takk for ditt spørsmål. Blefaritt er en forholdsvis vanlig tilstand, og er ofte relatert til - som du sier - allergier, eksem, rosacea eller andre hudlidelser. Men ofte finner man heller ingen spesiell årsak. Du er bekymret fordi du i googlesøk har kommet over at lupus (eller SLE, systemisk lupus), kan gi blefaritt. Det har jeg oppriktig talt aldri vært borti. Men, det er en del revmatiske pasienter som har Sjøgrens syndrom, som innebærer tørre øyne, og dette kan disponere for blefaritt. Det er ikke helt uvanlig at pasienter med SLE har Sjøgren.

Symptomene du nevner er ganske vage, og gir meg ikke umiddelbar mistanke om revmatisk årsak til plagene dine. Imidlertid, tørre øyne over tid, kombinert med Raynauds fenomener, bør utredes litt grundigere hos fastlegen. Man trenger å ta en antistoffstatus (ANA og undergrupper), og eventuelt måle spytt- og tåreproduksjon. Man vil så vurdere om det er aktuelt å gjøre videre undersøkelser og eventuelt henvise deg til revmatolog eller ny vurdering hos øyelege.

Det er med andre ord ingen grunn til akutt bekymring, sannsynligvis skyldes plagene dine sine plager med eksem og allergier, men jeg syns det er verdt en ny prat med fastlegen din vedrørende øyetørrhet og Raynauds fenomener

Håper dette var til nytte, god bedring!