Bekhterev sykdom, brystsmerter

Spørsmål

Har astma, tidl barneleddigkt. Nå uspes revm lidelse, mistanke om bechterews. Har siden des-2010 hatt uregelmessig hjerterytme/ekstraslag. Smerter i bryst med utstråling til hals, rygg og hele venstre arm. Til tider svært sterke smerter. Nummenhet i fingre. Tung pust, spesielt ved innpust. Vondt å trekke pusten dypt. Verst om e.m/kveld/natt. Sover dårlig, sovner sent og våkner flere ganger om natten. Vekttap 8 kg siste 2 mnd. Har tidligere tatt ekg, vanlig lungertg (ikke CT) og blodgassprøve, som alle var normale. I tillegg en rekke andre blodprøver. Har påvist lite kalium, og tar tilskudd for dette. Spirometri har påvist 75% lungekapasitet, med reduksjon både ved innpust og utpust. Spirometrien ble utført på en god dag, det vil si at jeg noen dager er langt mer tungpustet enn jeg var da spirometrien ble tatt. Astma synes å være godt behl. Ingen hevelser i bein eller andre steder. Av og til blir jeg først hvit, så blå på hendene. For en stund siden ble jeg blålilla fra knærne og oppover lårene, men dette forsvant etter noen dager. Jeg har også tørre slimhinner og tørr hud. Fastlegen mener at jeg kan ha hjertefeil eller noe feil med lungene, men har ikke henvist meg til noen videre undersøkelser.Jeg tenker selv at dette kan være revmatisk betinget?, men er bekymret med tanke på hjertet. Hvilke us bør foretas? Eks ultralyd av hjertet eller ekg over lengre tid? Nevner også at jeg har hatt omfattende muskelsmerter mer eller mindre siden jeg var barn. Har i det siste hatt mye verk i brystbenet og de øverste ribben, samt kuler (muskelknuter?) i huden over brystkassen. Det kjennes som om jeg får strømstøt i brystbeinet innimellom. Stivhet om morgenen, tar noen timer før det løsner. Har i perioder smerter nede i korsryggen, og må noen ganger bruke krykker. HLA B27 pos. Jeg lurer altså på hva mine problem med pust og smerter i bryst kan skyldes, og om jeg bør ha ytterligere us? Lurer også på om det kan være noe som haster, da jeg ikke har ny legetime før i midten av mai. Relevante sykdommer/medisiner: Har tidligere brukt betennelsesdempende medisiner (naproxen), med god effekt. Tåler imidlertid ikke disse lenger, da de forårsaker omfattende blødninger i husen. Har derfor ingen smertedempende eller betennelsesdempende medikamenter. Bruker ventoline og seretide for astma.

Kvinne, 33 år

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei!
Det foreligger mistanke om bekhterev sykdom og det er ikke helt usannsynlig at smertene og ubehaget du kjenner fra brystregionen kan være reumatisk betinget.Det kan lett feiltolkes med brystsmerter og sykdommer i hjertet. Morgenstivhet er typisk for denne diagnosen. Fastlegen din sier at du kan ha en hjertefeil eller noe feilmed lungene. Jeg forstår godt at du blir bekymret over slik antagelse uten å utrede deg videre for dette.
Jeg kan ikke på bakgrunn av det du beskriver av symptomer utdype det nærmere. Mitt råd til deg er at du diskuterer med din fastlege om henvisning til såkalt EKKO, ultralyd av hjertet hos spesialist i hjertesykdommer er hensiktsmessig. Det tror jeg. Det skulle være greit å vente med dette til timen i midten av mai,men om symptomene forverrer seg må du selvsagt ta tidligere kontakt.Som sagt er slike symptomer som du nevner fra brystkassen vanlig ved bekhterev. Problemet med betennelsesdempende medisin som Naproxen er at de fører til økt blødningstendens og magesmerter. Arthrotec kunne være et alternativ. Utover dette er Paracet å anbefale som grunnbehandling f. eks 1 gram 4 ganger daglig.

Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Pris fra 259,-