Bechterews sykdom?

Spørsmål

Har vært til røntgen som viser sclerose på iliumsiden høyre side, selve leddene er skarpe. SR 27 og IGM (ELISA) 12. Mistanke om Bechterews. Har ikke direkte smerter i ryggen, men har hele tiden vansker med å sitte/ligge i samme stilling. Føler en slags tretthet i nedre del av ryggen. Ofte stiv i nakken. Minner dette om Bechterews? Finnes det noen form for behandling? Jeg har i lengre tid (2-3 år) harket opp slim - gult - noen ganger illeluktende. Har dette noen sammenheng?

Kvinne, 39 år

Svar

Hei og takk for spørsmål!
Bechterews sykdom er en komplisert sykdom å stille diagnosen på for klinikere.
Å stille noen diagnose over nettet kan jeg heller ikke.
Brevet ditt inneholder heller ikke nok opplysninger, selv om noe av det du beskriver kan minne om Bechterew.
Diagnosen Becherew sykdom stilles ved røntgen som viser erosjoner mellom ryggrad og hofteben (iliosakralleddet) og brodannelse av ben mellom ryggvirvler som gjør ryggraden stiv.
I tillegg er senkningen (SR) høy.
90 % av de som har sykdommen har i tillegg genet HLA-B27.
Begge disse er enkle blodprøver.
Om opphost av gult slim har noen sammenheng med en evnetuell Bechterews sykdom er også vanskelig for meg å uttale meg om, men en del pasienter med sykdommen får dessverre komplkasjoner fra lungene. Dette er oftest sent i forløpet.
Jeg vil anbefale deg at du får en henvisning til en revmatolog, som er spesialist i alle typer "giktsykdommer" og autoimmune sykdommer(sykdommer hvor kroppen lager antistoffer mot eget friskt vev).
Jeg håper svaret er til hjelp.
Lykke til!