Artrose og kosttilskudd

Spørsmål

Jeg er kvinne, 55 år, slank og i god form og bruker ikke medikamenter utover B-vitamintilskudd (resept) og hodepinetabletter av og til. Det siste året har jeg imidlertid opplevd stivhet og leddsmerter i knærne (mulig artrose?), som kan føles når jeg går i trapper, jogger eller lignende. Jeg ser mye reklame for naturproduktet Collagen Plus, som skal hjelpe mot dette, men vil gjerne ha en uavhengig vurdering av om dette er verdt å satse på. Jeg så en litt avventende kommentar fra en lege på denne siden, men den var datert 2015, og jeg antar at dere kanskje vet litt mer nå. Andre råd om hvordan jeg kan forebygge mottas med takk.

Svar

Hei,

Og takk for ditt spørsmål.
Du lurer på om du kan ha artrose i knær, og vurderer å ta kosttilskuddet Collagen plus. Jeg svarte på et tilsvarende spørsmål i 2015 (men hos en pasient som hadde leddgikt og også brukte andre medisiner, svaret står her: http://www.lommelegen.no/legesvar/leddgikt-og-kollagentilskudd) - og ting har i grunnen ikke endret seg noe videre siden den gang. Collagen plus er et kosttilskudd, ikke et legemiddel, og effekten av dette tilskuddet er ikke vitenskapelig dokumentert.

Effekt av kollagentilskudd ved artrose har vært undersøkt i flere studier, men jeg kan altså ikke finne NOE som helst dokumentasjon på akkurat dette tilskuddet. Resultatene har vært mildt sagt svingende, noen studier viser en viss effekt, mens andre ikke viser noen effekt. Du kan se en oversikt her: http://www.arthritisresearchuk.org/arthritis-information/complementary-and-alternative-medicines/cam-report/complementary-medicines-for-rheumatoid-arthritis/collagen/trials-for-oa.aspx

Tilskuddet er frarådet ved bruk av andre medikamenter, spesielt blodfortynnende, men kollagen-tilskudd i seg selv er vurdert som relativt trygt så sant man ikke bruker blodtynnende medisiner.

Før jeg hadde gjort noe som helst, ville jeg søkt å få en avklaring av hva det er som faktisk gir deg smerter og plager. Det kan godt tenkes, at det som du sier, skyldes artrose, men knesmerter kan selvfølgelig også skyldes en hel rekke andre tilstander og lidelser. En tur til legen syns jeg derfor er på sin plass. Nyttige punkter å tenke gjennom i forkant av et slikt legebesøk er om det forekommer morgenstivhet, forverring eller bedring ved bevegelse og trening, om du har det bedre i varmt vær, og om smertene har effekt av smertestillende.

Hvis du velger å forsøke tilskuddet, ville jeg satt meg en dato for når jeg skulle vurdere effekt, for eksempel om 1-2 måneder, og revurdere bruken da. Ettersom tilskuddet ikke har godt dokumentert effekt er det jo ikke nødvendig å bruke det lenger enn man trenger for å se an effekten på seg selv.

Hvis det viser seg at det er artrose som du faktisk lider av, så er det mange ting som kan hjelpe. God forståelse av sykdommen er viktig, og det finnes flere gode kurs for pasienter. Trening er svært viktig, og mange har nytte av råd for trening via en fysioterapeut. Bassengtrening anbefales ofte, og styrketrening bør prioriteres. Det brukes også legemidler, snakk med legen din om dette.

Håper dette var til nytte, lykke til og god bedring!