Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Artrose eller leddgikt?

Spørsmål

Hei!
Hvordan vet jeg forskjell på leddgikt og artrose? Jeg er svært plaget med det fastlegen sier er artrose. Jeg er 65 år og har slitt med dette i alle fall i 5år. Det er hovedsaklig midtre fingerledd som plager, jeg kan ikke knytte neven. Det er påvist artrose i venstre kne. Smertene i fingrene er til tider som ordentlig tannverk, jeg har noe som heter Napren og Paralgin forte til å døyve det verste, men behovet for medisinering øker raskt. Er det noe som kan gjøres? Om morgenen er jeg svært stiv og maktesløs i fingrene.
Jeg er nå pensjonist, men har jobbet som mekaniker hele mitt voksne liv.

Svar

Hei,

Og takk for godt spørsmål. Artrose er det vi også kaller "slitasjegikt", og leddgikt en mer hissig betennelsestilstand med betennelse i hele kroppen. De to er ofte ganske enkle å skille, men slett ikke alltid. Det er jo også særdeles vanlig med artrose, slik at en del som har dette også vil utvikle leddgikt (og omvendt) - og da kan det være vanskelig å vite hva som er hva.

Vanlig klassisk leddgikt er oftest ganske lett å skille fra artrose da det typisk rammer helt forskjellige ledd. Artrose rammer ytterleddene og midtleddene på fingrene, knær, hofter, grunnleddet på tommelen og første tå samt ryggen. Leddgikt kan ramme alle ledd, men meget typisk grunnleddene på fingrene og tær, og generelt flere små ledd. Det finnes imidlertid leddgiktstyper (spesielt psoriasisartritt) som kan ramme ytter- og mellomledd på fingrene, samt store ledd som knær, og kan ligne mer på artrose.

Fysisk arbeid, som mekaniker for eksempel, er en risikofaktor for å utvikle artrose.

Det er en legejobb å skille artrose fra leddgiktsykdom. Ofte kan diagnosen lett stilles, men ved uttalte plager som varer over lang tid (som hos deg), må man være helt sikker på at man har korrekt diagnose. Det kan da være på sin plass med røntgenbilder, blodprøver og evt henvisning til revmatolog, så jeg syns du skal ta dette opp med legen din igjen. Når du har såpass mye plager burde du uansett få informasjon om trening og øvelser ved artrose, en godt planlagt smerteregime og gjerne hjelpemidler til daglig bruk. Dette kan gjerne en ergoterapeut hjelpe deg med, og det finnes mye informasjon på revmatologiske avdelinger. Du kan også sjekke ut Aktiv mer artrose: http://aktivmedartrose.no/?page_id=70

Håper dette var til nytte, god bedring!

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-