Aktiv mann med smerter i knærne

Spørsmål

Hei,
Jeg er en mann på 57 år som har hatt samme kneproblemer i begge knær i 45 år og måtte avslutte en meget aktiv barneidrettskarrere.
Har vært til flerfoldige utredninger og anbefalinger uten at noe har hjulpet (styrketrening mm har snarere virket mot sin hensikt) Trener aktivt 3 ganger i uka (løping, skiløping) og er med i turløp/turrenn (tar merke på ca 3.30 i SkiBirken) Må ha minimum 1 dags hvile før neste trening, utelukkende pga knærne. Vil ikke kalle symptomene som smerter, snarere betennelsesliknende. Forutsetningen for en utbytterik treningsøkt er at "betennelsen" har gått ned. Selv om jeg føler meg fresh før økta vil jeg nesten alltid merke problemer underveis, spesielt i motbakker, hvor løftet er tyngre og pulsen høyere, og problemene har en tendens til midlertidig å slippe når jeg kommer over bakketoppen. Når f eks turrennet har vart en stund vil problemene oppstå hyppigere og ved mindre belastning enn de gjorde i begynnelsen av rennet, til tross for at resten av kroppen føles OK. Hvis jeg ved trening f eks tar et drag (intervall), vil det være knærne som suger farten ut av kroppen, heller enn at jeg blir sliten og får melkesyre. Melkesyren eller betennelsen sitter i så fall kun i knærne. Har i dag googlet litt om kneplager og bl.a kommet over temaet "monoartritt" som jeg forstår ofte oppleves som smerte/betennelse i ett ledd (typisk knær). Til orientering er jeg svakt angrepet av psoriasis (primært albue, hodebunn). Opplever på generell basis ikke at jeg har plager pga dette og tar heller ingen medisiner. Kan ikke se synlige tegn på at det er noe galt med knærne (utenpå). Betennelsen oppstår også i normalt dagligliv, som f eks ved å gå trapper som ikke trenger å være lange. Sykling er heller ikke bra, ei heller svømming. Hvis jeg f eks tar en dukkert og skulle ønske å svømme under vann er det ikke først og fremst pusten som gjør det ubehagelig. Heller betennelsen som oppstår i knærne, evt kombinert med mangel på oksygen.

Svar

Hei,

Og takk fro ditt sprøsmål. Du er altså en meget aktiv mann, som har hatt belastningsrelaterte smerter i knærne helt siden du var barn. Du føler selv at knærne har betennelse, og har googlet "monoartritt". Du har også psoriasis. Ut fra hva du forteller, tenker jeg at plagene dine mest sannsynlig skyldes slitasje eller skade i knær (eller begge deler). Det er ikke helt uvanlig å ha affeksjon av kun knær ved for eksempel barneleddgikt eller psoriasisleddgikt - men det typiske funnet ved disse sykdommene er HEVELSE i de aktuelle leddene. Med så mange års sykehistorie ville jeg forventet at du hadde sett tydelige hevelser over flere døgn ved disse tilstandene.

Det er imidlertid ganske enkelt å avklare dette, og det gjøres ved MR (og vanlig røntgen av et eller begge knær. Der vil skader, slitasje, eventuelle leddbetennelser osv kunne visualiseres. Så snakk med fastlegen din om dette og be om henvisning. Hvis det ikke kommer frem noe her, ville jeg vurdert en henvisning til ortoped for diagnostikk (runners knee, for eksempel?).

Håper dette var til nytte, lykke til!