Temporal arteritt er en revmatisk sykdom som fører til betennelse i slimhinnen i arterier, særlig arterier i tinningen.
TEMPORAL ARTERITT: Bilde av en pasient med Temporal arteritt som har gjennomgått en biopsi av tinningåren. Veggene i blodårene blir betente, ved denne sykdommen. Det begrenser blodgjennomstrømningen og kan være svært alvorlig hvis det ikke blir behandlet. Foto: NTB Scanpix / Science Photo Library
Vis mer
Vi gjør oppmerksom på at denne artikkelen ikke er oppdatert de siste to årene.
Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet.
Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.
PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.
Temporal arteritt fører til betennelse i slimhinnen i arterier, hovedsakelig i arterier i hodet, f.eks. tinningarterien (arteria temporalis) eller øyearterien (arteria ophthalmica).
Symptomer
Temporal arteritt kan forårsake hodepine, kjevesmerter, synsproblemer og ømhet i hodebunnen. Hvis man ikke blir behandlet, kan det føre til slag eller blindhet.
Polymyalgia rheumatica og temporal arteritt er antagelisvis to forskjellige sykdommer, men det er betydelige fellestrekk ved de to sykdommene:
Rundt 20 prosent av de som har diagnosen polymyalgia rheumatica har også tegn og symptomer på temporal arteritt.
Omtrent halvparten av pasienter med temporal arteritt kan også ha polymyalgia rheumatica.
Behandling av Temporal arteritt
Ifølge sml behandles tilstanden effektivt med kortikosteroider, til å begynne med i høye doser, f.eks. 120 Mg prednisolon daglig. Dosen trappes deretter ned til den dosen som er tilstrekkelig til å holde SR på et normalt nivå. Behandlingen må som regel foregå i flere år. Allerede oppstått blindhet påvirkes ikke, men riktig behandling vil hindre sykdommen i å ramme det andre øyet. Ubehandlet vil tilstanden i løpet av dager eller uker kunne ramme også det andre øyet, slik at pasienten blir varig blind.
Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.
Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.
Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.
Lommelegen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi
bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene
våre.