TEMPORAL ARTERITT: Bilde av en pasient med Temporal arteritt som har gjennomgått en biopsi av tinningåren. Veggene i blodårene blir betente, ved denne sykdommen. Det begrenser blodgjennomstrømningen og kan være svært alvorlig hvis det ikke blir behandlet. Foto: NTB Scanpix / Science Photo Library
TEMPORAL ARTERITT: Bilde av en pasient med Temporal arteritt som har gjennomgått en biopsi av tinningåren. Veggene i blodårene blir betente, ved denne sykdommen. Det begrenser blodgjennomstrømningen og kan være svært alvorlig hvis det ikke blir behandlet. Foto: NTB Scanpix / Science Photo Library Vis mer

Temporal arteritt

Temporal arteritt er en revmatisk sykdom som fører til betennelse i slimhinnen i arterier, særlig arterier i tinningen.

Temporal arteritt deler mange likheter med sykdommen Polymyalgia rheumatica.

Temporal arteritt fører til betennelse i slimhinnen i arterier, hovedsakelig i arterier i hodet, f.eks. tinningarterien (arteria temporalis) eller øyearterien (arteria ophthalmica).

Symptomer

Temporal arteritt kan forårsake hodepine, kjevesmerter, synsproblemer og ømhet i hodebunnen. Hvis man ikke blir behandlet, kan det føre til slag eller blindhet.

Polymyalgia rheumatica og temporal arteritt er antagelisvis to forskjellige sykdommer, men det er betydelige fellestrekk ved de to sykdommene:

  • Rundt 20 prosent av de som har diagnosen polymyalgia rheumatica har også tegn og symptomer på temporal arteritt.
  • Omtrent halvparten av pasienter med temporal arteritt kan også ha polymyalgia rheumatica.

Behandling av Temporal arteritt

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Ifølge sml behandles tilstanden effektivt med kortikosteroider, til å begynne med i høye doser, f.eks. 120 Mg prednisolon daglig. Dosen trappes deretter ned til den dosen som er tilstrekkelig til å holde SR på et normalt nivå. Behandlingen må som regel foregå i flere år. Allerede oppstått blindhet påvirkes ikke, men riktig behandling vil hindre sykdommen i å ramme det andre øyet. Ubehandlet vil tilstanden i løpet av dager eller uker kunne ramme også det andre øyet, slik at pasienten blir varig blind.

Bekymret? Snakk med en lege på video nå!

Våre leger sitter klare til å svare på akkurat det du lurer på. Alt du trenger er en mobil, et nettbrett eller en PC med kamera og BankID.

  • Ingen krav til program eller app
  • 100% anonymitet
  • Ingen ventetid
  • Betal med Vipps
Leger på vakt
Vishal Judge
Ledig nå
Michael Kumar
Ledig nå
Britt Nakstad
Ledig nå
Kommersiell tjeneste Videokonsultasjon koster 350,-