BINDEVEV: Prøve tatt fra menneskelig beinvev og sett på gjennom mikroskop, viser forbindelser mellom muskelfeste og bindevev. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock
BINDEVEV: Prøve tatt fra menneskelig beinvev og sett på gjennom mikroskop, viser forbindelser mellom muskelfeste og bindevev. Foto: NTB Scanpix/ShutterstockVis mer

Mixed Connective Tissue Disease (MCTD)

Blandet bindevevssykdom er en komplisert og ofte feildiagnostisert revmatisk sykdom.

Mixed Connective Tissue Disease (MCTD) er en sammensatt bindevevssykdom, og er en komplisert og ofte feildiagnostisert revmatisk, autoimmun lidelse som deler symptomer med flere andre autoimmune sykdommer. Disse inkluderer sklerodermi, polymyositt og systemisk lupus erytematosus. MCTD regnes derfor ofte som et syndrom. Symptomene på MCTD kommer ofte over år slik at det blir ekstra vanskelig å stille en diagnose.

LES OGSÅ: Fibromyalgi

Hva skjer i kroppen?

Ved MCTD blir bindevevet i kroppen angrepet av immunsystemet og blir så stivt og hardt. Avhengig av hvor i kroppen dette skjer kan man også utvikle andre problemer som forhøyet trykk i lungekretsløpet, vevsdød og koldbrann.

Anti-U1 RNP antistoff prøven er diagnostisk for MCTD, men vi vet ikke hva som er årsaken til MCTD. Det er antageligvis en kombinasjon av gener, etnisk bakgrunn, arv og miljø.

Utbredelse

MCTD, eller blandet bindevevssykdom, er sjelden og den rammer cirka 150 personer i Norge. Den er vanligere hos kvinner, og forekomsten regnes til å ligge rundt 3.8/100,000. (1)

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Symptomer ved MCTD

Symptomer inkluderer Raynauds fenomen, eller “likfingre,” hvor blodårene i fingrene blir komprimert av det stive, harde bindevevet. Raynauds fenomen er et klassisk tegn på MCTD.

Muskelsmerter, hovne fingre, hender og ledd, generell følelse av å være syk, tretthet, feber, synovitt (revmatisk betennelse inne i et ledd) og rødt eller brunaktig utslett over fingerknokler er også vanlige symptomer.

Differensialdiagnoser - hva annet kan det være?

Differensialdiagnosen inkluderer andre autoimmunsykdommer som revmatisme, sklerodermi, SLE, og polymyositt.

Diagnose

Det er en spesifikk blodprøve som er det definitive tegnet på MCTD, anti-U1 RNP antistoffer. Denne er ofte positiv lenge før kliniske symptomer er til stede.

Behandling

Behandling er basert på symptomer, men inkluderer kortikosteroider, immunmodulerende medisiner, cellegift og smertestillende. Det er viktig å få stilt diagnosen korrekt og bli fulgt av en revmatolog da man kan utvikle nyre-, hjerte-, lunge-, hørsel- og tarmkomplikasjoner fra MCTD.

Prognose

Prognosen er som regel bra, og folk flest med MCTD lever et normalt liv, men man kan oppleve bivirkninger fra medisiner i tillegg til smerte og nedsatt arbeidsevne fra sykdommen generelt.

Bekymret? Snakk med en lege på video nå!

Våre leger sitter klare til å svare på akkurat det du lurer på. Alt du trenger er en mobil, et nettbrett eller en PC med kamera og BankID.

  • Ingen krav til program eller app
  • 100% anonymitet
  • Ingen ventetid
  • Betal med Vipps
Leger på vakt
Britt Nakstad
Ledig nå
Harald Dobloug
Ledig nå
Simen Brynildsen
Ledig nå
Kommersiell tjeneste Videokonsultasjon koster 350,-

Kilder: 1) BMJ 2) UPTODATE (Begge mai 2017)