Fibromyalgi

Fibromyalgi er vanskelig å diagnostisere, vanskelig å behandle og pasientene opplever ofte at sykdommen har lav status.

Fibromyalgi kjennetegnes ved dype, brennende smerter flere steder i kroppen Foto: NTB Scanpix
Fibromyalgi kjennetegnes ved dype, brennende smerter flere steder i kroppen Foto: NTB ScanpixVis mer

Fibromyalgi er en komplisert sykdom, og ikke alltid like lett for leger å diagnostisere.

Det handler først og fremst om smerter, i muskler og ledd. For de fleste begynner sykdommen snikende. De har litt vondt et sted, så øker det på, til det til slutt gjør vondt «overalt». Stikkende, brennende, og som tannpine på det verste. Med smertene følger også trøtthet og utmattelse.

Mye stillesitting øker risikoen for nakke- og ryggsmerter

Symptomer på fibromyalgi

Men ingen fibromyalgipasient er lik, og symptomene varier fra pasient til pasient, og ofte fra dag til dag. I tillegg til smerter og utmattelse, har mange gjerne flere plager av sykdommen.

Vanlige symptomer ved fibromyalgi:

 • Smerter: Smertene beskrives om som dype, verkende eller brennende. De kan sitte i muskler, ledd eller skjelett. Smertene vandrer uten noen mønster, og varierer i intensitet. Mange opplever forverring ved værforandring, og ved overaktivitet
 • Utmattelse: Ni av ti fibromyalgipasienter føler seg svært slitne
 • Dårlig søvn: Sju av ti har forstyrret søvnrytme og dårlig søvn.
 • Konsentrasjonsproblemer: Svært mange sliter med dårlig konsentrasjon, hukommelse og problemer med å finne ord.
 • Psykiske plager: Angst, irritabilitet og depresjon er ofte vanlig.
 • Irritabel tarmsyndrom: Mange får magesmerter, diare eller forstoppelse og oppblåsthet
 • Sensitiv blære: En del kvinner får smertefull og sensitiv blære og må ofte tisse.
 • I tillegg opplever mange også symptomer som stivhet, nummenhet og en følelse av hovenhet (hender og føtter), svimmelhet, munntørrhet, øresus og kvalme.

(Kilde: revmatiker.no, sinnetshelse.no, helsenorge.no og tidsskriftet.no)

Fibromyalgi overlapper med ME

Overlege Karin Maria Øien Forseth ved revmatologisk avdeling, Universitetssykehuset i Oslo Foto: Helseinfonett
Overlege Karin Maria Øien Forseth ved revmatologisk avdeling, Universitetssykehuset i Oslo Foto: Helseinfonett Vis mer

Med så mange mulige symptomer er det naturlig at sykdommen er vanskelig å diagnostisere.

- ME (kronisk utmattelsessyndrom) har symptomer som overlapper med fibromyalgi og veldig mange pasienter har sterke elementer av begge deler. Hva slags diagnose du får handler ofte om hvilken lege du kommer til.

Det sier Karin Øien Forseth, som er overlege ved Revmatologisk seksjon på Rikshospitalet. Hun tok sin doktorgrad på fibromyalgi og har seinere gjort flere studier på sykdommen.

I tillegg til ME, kan fibromyalgi – spesielt i tidlig fase - ofte forveksles med flere andre revmatiske sykdommer, som leddgikt, slitasjegikt, Sjøgrens syndrom, lupus og polymyalgi. Samt ikke-revmatologiske sykdommer, som lavt eller høyt stoffskifte og depresjon.

LES OGSÅ: Revmatisme - en oversikt over revmatiske sykdommer

De ømme punktene ved Fibroomyalig Foto: SCANPIX/Shuterstock
De ømme punktene ved Fibroomyalig Foto: SCANPIX/Shuterstock Vis mer

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Tenderpunkter ved fibromyalgi

Mange pasienter med fibromyalgi har også en eller flere av disse sykdommen. En viktig del av diagnostiseringen er derfor å finne eventuelle co-eksisterende sykdommer, slik at disse kan bli behandlet. Fibromyalgi vises verken på blodprøver eller røntgen, noe de fleste andre sykdommer gjør.

Fibromyalgi diagnostiseres ut i fra sykehistorie og klinisk undersøkelse av smertene. Hovedkriteriet er utbredte smerter over minst 3 måneder, i tillegg til at smerter sitter på spesifikke punkter på kroppen. Såkalte tenderpunkter. Dersom 11 av disse 18 definerte punktene er smertefulle ved trykk, bekreftes diagnosen.

Les mer: Bedre liv for revmatikerne

Kvinnesykdom

150.000 nordmenn lider av fibromyalgi. 90 prosent er kvinner. Sykdommen starter som regel i 20-40 års alderen, men alle kan rammes, også barn. Årsaken er ukjent, men man tror den utløses av langvarig psykisk eller psykisk overbelastning. Lenge har leger ment at fibromyalgi kun «satt i hodet». I dag viser flere undersøkelser at fibromyalgipasienter har betydelige endringer i hjernens stoffskifte og signalstoffer. Hjerne har en feilfunksjon som gjør at smertecellene feiltolker smerte – de overreagerer. Og av og til gjør det vondt helt uten årsak.

- Fibromyalgi er en pyton sykdom. Det er jo noen som lever vel med den, men for mange er det en veldig vanskelig sykdom, sier overlege Karin Øien Forseth.

Bekhterevs sykdom er en revmatisk sykdom som angriper leddene i ryggen

Diffus sykdom

Ikke minst er sykdommen vanskelig fordi fibromyalgipasienter, på toppen av smertene, utmattelsen og andre symptomer, har landets minst populære sykdom. Når norske leger rangerer sykdom etter status, havner fibromyalgi helt på bunn, sammen med skrumplever og angst. Det viser flere ulike studier, og ikke minst studien om sykdomsprestisje av Eivind Engebregsen og Dag Album ved Universitetet i Oslo.

Fibromyalgi får ofte en stemoderlig behandling i helsevesenet, mener Karin Øien Forseth

- Det er mye følelser blant helsepersonell når det gjelder Fibromyalgi. Og det er stor forskjell på hvordan pasientene blir møtt hos fastleger og NAV. Jeg har møtt mennesker med fibromyalgi som sier at de skulle ønske de heller hadde en synlig sykdom.

- Hvorfor er sykdommen så upopulær?

- Ja, det kan du si. Jeg har ikke vitenskapelig belegg, men det jeg tenker er at for det første så er det en diffus sykdom, vi har ingen blodprøve, røntgen, eller billeddiagnostikk som viser fibromyalgi. I tillegg så har legene lite å stille opp med for å behandle fibromyalgi.

- Har det noe å si at det er en kvinnesykdom?

- Det er helt klart en medvirkende årsak.

Solrunn Dvergsdal, forbundsleder i Norges Fibromyalgi Forbund Foto: Norges Fibromyalgi Forbund
Solrunn Dvergsdal, forbundsleder i Norges Fibromyalgi Forbund Foto: Norges Fibromyalgi Forbund Vis mer

Nye holdninger

Forbundsleder i Norges Fibromyalgiforbund Solrunn Dvergsdal tror også at kvinnedominansen er en av årsakene til den lave statusen.

- Ja det gjør jeg. Men jeg må si jeg ble forundret over at vi kom så langt ned på lista. Likevel, jeg synes å merke en forskjell, og at holdningene forandrer seg. Ikke minst fordi flere barn og menn nå blir diagnostisert med sykdommen, sier Dvergsdal.

Selv har hun levd med sykdommen det meste av livet. I dag er hun 57 år.

- Jeg begynte å kjenne smerter allerede da jeg var 17 år, det var lokale smerter i skulder, nakke, håndledd og i korsryggen. Jeg var sykemeldt i ett år. Men på den tiden var jo ikke fibromyalgi et tema.

Diagnosen fikk hun først 18 år seinere, i 1993.

Les mer: Fibromyalgi

Å leve med fibromyalgi

- Jeg hadde hatt en ganske stram arbeidsperiode lenge, og da jeg gikk på sommerferie ble jeg fryktelig syk. Jeg ble liggende i tre uker med 41 i feber. Uten at de fant noen årsak. Fastlegen min mente derfor at jeg var helt utslitt og bare måtte ligge å ta det med ro. I dag vet jeg jo at det skulle jeg ikke gjort. For ro er ikke det beste.

Hun har de klassiske symptomene, vandrende smerter, trøtthet og utmattelse.

- Jeg har smerter absolutt hele tiden. Men jeg føler at jeg har kontroll. Man lærer seg å leve med smertene etter noe år.

Hun takler i hovedsak smertene med moderat trening.

- Først og fremst går jeg mye, men jeg går også på spinning og svømmer i oppvarmet basseng, som er veldig bra for stivheten i kroppen.

Hun har tre råd til alle med fibromyalgi:

- Arbeid passelige mye, tren passelig mye og hvil passelig mye.

LES OGSÅ: Bursitt, slimposebetennelse i ledd

Behandling

Fibromyalgi er en kronisk sykdom og kan ikke helbredes. Den beste lindringen i dag er fysisk trening.

 • Trening: En halvtimes trening minst tre ganger i uka har vist å gi betydelig bedring av smerter og energi. Kondisjonstrening og styrketrening er basisbehandling. Men det er viktig å starte forsiktig og øke belastningen gradvis. Trening i oppvarmet vann gir ofte god lindring.
 • Medikamenter: Betennelsesdempende medisiner har ingen effekt på fibromyalgi. Vanlige smertestillende har som regel liten effekt. Tramadol, som er et svakt morfinlignende preparat, har vist seg å ha best effekt på smerter. Trisykliske antidepressiver har vist seg å gi bedre søvn og dempe stivhet. Enkelte epilepsimedisiner brukes også mot fibromyalgiplager
 • Kognitiv terapi og stressmestring: Undersøkelser viser at begge deler reduserer smerter, depresjon og angst hos pasientene. Mange har også nytte av å lære seg teknikker for å leve med og kontrollere smertene. Det finnes ulike mestringskurs og rehabiliteringsopplegg som tilbyr tverrfaglig rehabilitering.
 • Søvn og hvile: God søvn kan gi mindre utmattelse, som igjen kan dempe overfølsomhet for smerte. Det er viktige med gode søvnrutiner, som å gå til sengs på samme tid hver kveld, unngå å sove på dagtid. Og i tillegg unngå å kaffe, alkohol, mat eller trening før du legger deg.
 • Alternativ medisin: I følge helsenorge.no finnes det ulike studier finnes det enkelte alternative behandlingsformer som kan være nyttige. Biofeedbak, ‘Guidet billedspråk’ og hypnose har hos noen effekt. Undersøkelser har også vist at et rent vegetabilsk kosthold kan ha effekt.
 • Kunnskap og Informasjon: God informasjon om sykdommen og et godt samarbeid med fastlegen er også viktig for å takle sykdommen og dempe symptomene. Bekymring øker smerter, og det viktig å få vite at smertene ikke skyldes skadelig sykdom i kroppen. Mange opplever at det å bli tatt alvorlig av fastlege og NAV i seg selv gjør sykdommen lettere å mestre.

Bekymret? Snakk med en lege på video nå!

Våre leger sitter klare til å svare på akkurat det du lurer på. Alt du trenger er en mobil, et nettbrett eller en PC med kamera og BankID.

 • Ingen krav til program eller app
 • 100% anonymitet
 • Ingen ventetid
 • Betal med Vipps
Leger på vakt
Vishal Judge
Ledig nå
Kommersiell tjeneste Videokonsultasjon koster 350,-

Kilde: tidsskriftet.no, felleskatalogen.no, helsenorge.no, revmatiker.no, forskning.no og nhi.no

Har du spørsmål om fibromyalgi, kontakt lommlegenes revmatolog Siri Opsahl Hetlevik