Dette er Bekhterev

De fleste får sykdommen i slutten av tenårene eller 20-årene. Det er uvanlig at en begynner å få symptomer på Bekhterev etter 40-års alder.

BEKHTEREVS SYKDOM: Det vanligste er smerter i nedre del av ryggen og setet Foto: Foto: NTB Scanpix
BEKHTEREVS SYKDOM: Det vanligste er smerter i nedre del av ryggen og setet Foto: Foto: NTB Scanpix Vis mer

Bekhterevs sykdom er en revmatisk sykdom som angriper leddene i ryggen, ifølge Helsenorge. Sykdommen kan også påvirke andre organer, som ledd i armer og ben, øye, hjerte og nyrer.

Bekhterev er en av flere revmatiske sykdommer som går under fellesbetegnelsen Spondyloartritt. Spondyloartritt refererer ifølge Spondyloartrittforbundet til en familie av autoimmune sykdommer:

 • Aksial spondyloartritt (Bekhterevs sykdom, ikke-radiografisk)

 • Udifferensiert spondyloartritt

 • Spondylartropati forbundet med psoriasis eller psoriasisartritt

 • Reaktiv artritt (tidligere kalt Reiters syndrom)

 • Spondylartropatier hos barn

 • Spondylartropati forbundet med Crohns sykdom og Ulcerøs kolitt

- Problemet med Bekhterev-diagnosen er at den krever forandringer på røntgen som tar lang tid å utvikle, samt at ikke alle pasienter får disse forandringene selv om de har betennelser i rygg og bekkenledd på akkurat samme måte som pasientene med Bekhterev, sier Karen Minde Fagerli, lege ved Revmatologisk avdeling ved Diakonhjemmet sykehus.

Fibromyalgi kan gi muskel- og leddsmerter

Hvilke symptomer gir Bekhterev?

Hovedsymptomet på Bekhterev er stivhet og smerter.

- Dette er ofte verst på morgenen eller etter en har sittet lenge i ro, og noen har vanskeligheter med å sove en hel natt. Smertene lindres av aktivitet og ofte av varme. Det vanligste er smerter i nedre del av ryggen og setet, sier Minde Fagerli.

I tillegg er det er rekke andre symptomer på Bekhterev:

 • Pasienter har ofte mye bedre effekt av Ibux eller andre betennelsesdempende smertestillende enn Paracet.

 • Noen pasienter får leddbetennelser, spesielt i hofter, knær og ankler. Betennelser i senefester er også vanlig.

 • Mange pasienter opplever at de er svært utmattet.

 • Pasientene med spondyloartritt har oftere regnbuehinnebetennelse i øyet, eller skleritt, betennelsessykdommer i tarm (som Crohns og Ulcerøs kolitt) og psoriasis.

 • De fleste får symptomer i slutten av tenårene eller i 20-årene, og det er uvanlig at en begynner å få symptomer etter 40-års alder.

EKSPERT: Karen Minde Fagerli, lege ved Revmatologisk avdeling ved Diakonhjemmet sykehus Foto: Foto: Stian K. Elton
EKSPERT: Karen Minde Fagerli, lege ved Revmatologisk avdeling ved Diakonhjemmet sykehus Foto: Foto: Stian K. Elton Vis mer

LES OGSÅ:De første symptomer på leddgikt

Årsaker til Bekhterev

Ifølge Helsenorge har over 90 % av pasientene med Bekhterevs sykdom arvestoffet HLA-B27. Dette arvestoffet finnes også blant helt friske personer. Hvor hyppig Bekhterevs sykdom opptrer i en befolkning, avhenger av hvor stor prosent av innbyggerne som har HLA-B27.

 • I Sør-Norge har omtrent 10 % av alle personer HLA-B27, og Bekhterevs sykdom forekommer hos omkring 0,3-0,5 % av befolkningen.

 • I Nord-Norge derimot, har 16 % av innbyggerne HLA-B27, og sykdommen forekommer hos 0,8-1 % av innbyggerne.

 • Blant samer er hyppigheten enda større, mens beboerne i de fleste afrikanske land ikke har HLA-B27. Bekhterevs sykdom forekommer derfor nesten aldri blant afrikanere.

- Årsakene er sammensatte og til dels lite forstått. Vi vet at å ha vevstypen HLA B27 gjør en mer utsatt, men det er ikke ensbetydende med å utvikle sykdommen. En del andre genetiske faktorer spiller en rolle, og sammen med miljøfaktorer vi har lite oversikt over, trigges sykdommen. Litt enkelt forklart skjer en «feilkobling» i immunforsvaret slik at det blir betennelse der det ikke er noen grunn til at det skal være det. Det skjer mye spennende forskning på hvorfor og hvordan dette skjer, men det er mye vi ikke forstår, forklarer Minde Fagerli.

Nakkesmerter: Derfor får du vondt i nakken

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Hvordan diagnostisere?

Minde Fagerli forklarer at diagnosen settes basert på tolkning av symptomene pasienten har og klinisk undersøkelse av en revmatolog, blodprøver inkludert betennelsesmarkører og HLA B27, og MR-undersøkelse av bekkenleddene, eventuelt andre deler av kroppen.

- MR undersøkelsen er svært viktig, og det er sjelden diagnosen settes uten funn på denne. Det er viktig at MR-undersøkelsen blir utført på riktig måte og vurdert av noen med erfaring med den type bilder. Røntgen brukes i mye mindre grad, ettersom det tar svært lang tid før forandringene er synlige. Det er også ofte vanskelig å tolke bildene.

Differensialdiagnoser, kan det være noe annet?

SYMPTOMER: Hovedsymptomet på Bekhterev er stivhet og smerter. Foto: Foto: NTB Scanpix
SYMPTOMER: Hovedsymptomet på Bekhterev er stivhet og smerter. Foto: Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Det antas at ca. 5% av det store antallet mennesker med kroniske ryggsmerter har en spondyloartritt, så det er svært mange andre grunner til å ha lignende plager. Heldigvis finner vi vanligvis ut av det med diagnostikken beskrevet ovenfor, sier Minde Fageli.

LES OGSÅ: Lager fingrene dine lyd når du «knekker» dem?

Behandling?

De fleste pasienter med Bekhterevs sykdom er ifølge Oslo Universitetssykehus såpass plaget med stivhet og smerter at fysisk aktivitet alene ikke er tilstrekkelig for å lindre plagene. Det foreligger per i dag ikke helbredende behandling, og alle medikamenter som anvendes i dag har kun effekt på plagene, og ikke på selve sykdomsprosessen.

- Trening er den viktigste behandlingen vi har. Tidligere har vi rådet mye til bevegelighetsøvelser, men vi går i større og større grad over til å anbefale kondisjonstrening. Hvis trening ikke er tilstrekkelig på egenhånd, anbefaler vi betennelsesdempende legemidler som Ibux, Voltaren eller Naproxen. Noen pasienter trenger mer omfattende behandling som virker inn på immunforsvaret, og da bruker vi såkalte biologiske legemidler, forklarer Minde Fagerli ved Diakonhjemmet sykehus.

LES OGSÅ:Bekhterev sykdom, brystsmerter

Leveråd?

- Regelmessig trening. Ikke bare på grunn av den lindrende effekten på symptomer, men også fordi vi vet at disse pasientene har økt risiko for hjerte- og karsykdom. Av den grunn anbefaler vi også at en ikke røyker og har et vanlig, sunt kosthold, sier Minde Fagerli.

Har du et spørsmål? Send inn ditt spørsmål til Brynjulf Barexstein, allmennlege og sjefsvarlege på Lommelegen.

LURER DU PÅ NOE?

Spør en av våre leger.

Gard Kristian Anderssen

ORTOPEDI

Send inn spørsmål

Bekymret? Snakk med en lege på video nå!

Våre leger sitter klare til å svare på akkurat det du lurer på. Alt du trenger er en mobil, et nettbrett eller en PC med kamera og BankID.

 • Ingen krav til program eller app
 • 100% anonymitet
 • Ingen ventetid
 • Betal med Vipps
Leger på vakt
Kommersiell tjeneste Videokonsultasjon koster 350,-