BARNELEDDGIKT: Noen får smerter og hevelse i noen få ledd. Andre får mer typiske leddgikttegn med smerter og hevelse i flere ledd. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock
BARNELEDDGIKT: Noen får smerter og hevelse i noen få ledd. Andre får mer typiske leddgikttegn med smerter og hevelse i flere ledd. Foto: NTB Scanpix/ShutterstockVis mer

Barneleddgikt

Barneleddgikt er en form for leddgikt som forekommer hos barn fra 2 måneder til 16 år. Flere jenter enn gutter får sykdommen.

Barneleddgikt har den medisinsk betegnelse: Juvenil revmatoid artritt. Barneleddgikt er en revmatisk sykdom.

Man deler barneleddgikt inn i 7 forskjellige typer. Definisjonen på barneleddgikt er en leddgikt av ukjent årsak som kommer før barnet fyller 16 og varer lenger enn 6 uker og som ikke har en underliggende årsak.

Sykdommen kan være helt annerledes enn leddgikt hos voksne; den er ofte mildere og fører til mindre ødeleggelse av leddene. Flere jenter enn gutter får sykdommen.

Sykdommen kan hemme veksten, føre til proteinavleiringer i forskjellige organer (amyloidose) og til betennelse i regnbuehinnen.

Tidlig diagnose og riktig behandling er derfor viktig.

LES OGSÅ: Voksesmerter hos barn

Symptomer på barneleddgikt

Det finnes forskjellige former av barneleddgikt. Noen får smerter og hevelse i noen få ledd i beina. Andre får mer typiske leddgikttegn med smerter og hevelse symmetrisk i finger- og tåledd, håndledd, knær og ankler. Atter andre har episoder med feber, hovne lymfeknuter og utslett. Leveren og milten kan også hovne opp. Leddplager kan være et sent symptom ved denne formen (Stills sykdom).

Generelle symptomer ved alle former for barneleddgikt: (2)

 • Smerter og stivhet i ledd
 • Allmenn trøtthet
 • Tendens til å bli sliten
 • Morgenstivhet
 • Halting eller problemer med å bruke en arm eller et ben

Revmatisk øyebetennelse

Om lag 20 prosent utvikler en revmatisk øyebetennelse, kronisk iridocyklitt. Denne øyesykdommen oppdages med en spesiell undersøkelse med spaltelampe hos øyelege. (2)

Ved smerter, rødhet eller nedsatt syn på ett eller flere øyne, må barnet undersøkes av øyelege straks.

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Differensialdiagnoser

Det er mange andre sykdommer som kan ha lignende symptomer som barneleddgikt. Differensialdiagnose avhenger av om det er artritt i et eller flere ledd, og om hvordan sykdommen først presenterer.
De viktigste differensialdiagnosene er:

LURER DU PÅ NOE?

Spør en av våre leger.
Brynjulf Barexstein

Brynjulf Barexstein

ALLMENNLEGE

Send inn spørsmål

Diagnose

Tidlig diagnose og riktig behandling er viktig. Diagnosen barneleddgikt er en klinisk diagnose, og det finnes ikke en spesifikk prøve som bekrefter en diagnose. Likevel kan man ta ulike prøver som kan fortelle noe om den underliggende inflammasjonen, og disse opplysningene kan også brukes for å følge medisinering.

Behandling

Ved mistanke om barneleddgikt blir barnet henvist til en spesialist i revmatologi eller til undersøkelse ved barneavdeling. Behandlingen består av medisiner, som hos voksne, og aktiv fysioterapi. Det er viktig å hindre at de leddene som er angrepet, mister bevegeligheten. Tverrfaglig behandling og oppfølging bør tilrettelagt for barnet.

Prognose

 • Rundt halvparten av barna med barneleddgikt vokser av seg sykdommen uten varig mén innen de når voksen alder.
 • Prognosen er meget god ved barneleddgikt i få ledd, mer enn 80 prosent av disse blir helt friske.
 • Ved de andre formene for barneleddgikt vil knapt halvparten ha behov for langvarig behandling.
 • Den fysiske funksjonsevnen blir helt normal hos 60 prosent, mens noen får lett redusert fysisk funksjonsevne.
 • Cirka 5 prosent utvikler en betydelig funksjonshemning. (2)

Denne artikkelen ble i sin helhet oppdatert og utvidet 07.06.2017 av lege og indremedisiner Nina Bryhn. Kilde ved oppdatering: 1 NCBI:nlm.nih.gov og 2 helsenorge.no. Skrevet av Cecilie Arentz-Hansen og Kåre Moen leger, Onsdag 25. mai 2005.

Bekymret? Snakk med en lege på video nå!

Våre leger sitter klare til å svare på akkurat det du lurer på. Alt du trenger er en mobil, et nettbrett eller en PC med kamera og BankID.

 • Ingen krav til program eller app
 • 100% anonymitet
 • Ingen ventetid
 • Betal med Vipps
Leger på vakt
Birgitte Lund Saltvik
Ledig nå
Simen Brynildsen
Ledig nå
Kommersiell tjeneste Videokonsultasjon koster 350,-