Alendronat

Spørsmål

Har nylig fått påvist osteoporose og har blitt tilrådd bruk av alendronat mylan 70 MG en gang per uke. Har for to år siden fått satt inn protese i venstre hofte. Må også etter hvert sette inn protese i høyre hofte. Den er mer slitt enn venstre, men har ikke hatt like mye smerter. Spørsmål: Bør jeg ta operasjon i høyre hofte FØR jeg starter opp med tabeletten alendronat mylan 70 MG. Har lest om bivirkninger som tretthetsbrudd Osv. Har fort noe løse tenner som ifølge prof hans preus ved tannlegehøyskolen ikke skriver seg fra tidligere påvist tannkjøttsykdom (er behandlet og er friskmeldt for dette). Han sier benet i kjeven er noe redusert/endra. Kan det komme av benskjørhet eller bruk av levaxin som jeg tar for lavt stoffskifte??? Som du forstår er jeg redd for bivirkninger i forhold til 1) en ny hofteoperasjon og 2) i forhold til løse tenner. Fastlegen min kunne ikke gi meg info om dette

Kvinne 70
Svar

Hei!


Alendronat brukt over tid, gjerne mer enn 5 år sammenhengende, har vist å øke faren for enkelte typer brudd, som man typisk kan se i lårbeinet. Dette er dog en komplikasjon til behandlingen som gjelder alle brukere av denne medisinen, og ikke spesielt for deg.


En beskreve sjelden komplikasjon, er henfall av benvev i kjeven. Dette kan ikke settes i sammenheng med det fenomen du beskriver med løsning av tenner, men er klart du eventuelt bør få diskutert denne postensielle komplikasjonen med andre fagfolk som er flinkere på kjevesykdommer. Jeg kan vel si at det neppe er pga bruk av levaxin.


Om du er anbefalt å starte opp med Alendronat nå, ser ikke jeg at det skal være noen grun til å utsette dette. Det vil kunne bidra til å gi mer styrke til skjelettet ditt, og det vil du ha glede av både ved hofteoperasjon, men det vil også virke forebyggende mot alvorlige brudd hvis man er uheldig og faller.


Lykke til!