Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Smerter og låsninger i ryggen

Spørsmål

Hei! Jeg er en jente på 29 år som har hatt ME i 4 år. Moderat grad, klarer å lage meg mat, handle litt osv. Jeg har ikke vært plaget med særlige smerter i disse årene, og det som har vært av muskelsmerter osv har vært veldig håndterbart. For 8 uker siden satte jeg fast noe i halsen og hostet noe voldsomt og kjente at det «skjedde noe» under høyre skulderblad. Det ble et vondt punkt som strålte til brystet av og til, samtidig med verking i muskulaturen i ryggen i samme område. Dette gikk ikke over og for 3 uker siden dro jeg til osteopat/fysioterapeut (hun var begge deler). Hun sa det var en låsning. Jeg ville ikke at hun skulle «knekke opp» da jeg som ME-syk er skjør og tåler lite. Hun la meg likevel i en posisjon bare for å kjenne, og da kom det en klikkelyd med uhell (sikkert en manipulasjon). Jeg ble kvalm og fikk metallsmak i munnen rett etterpå, og dette har ikke gitt seg enda. Dagen etter skulle jeg massere meg selv litt fordi det var så vondt i det hun kalte en låsning. Da krampet det seg på motsatt side og jeg fikk et helt likt punkt bak den andre skulderen. I dagene etterpå fikk jeg også en strekk/punkt på to plasser til, en i korsryggen og en i nakken. Siden besøket til fysio og med de nye punktene har jeg hatt veldig mye smerter og ekstrem kvalme. Alt av smertestillende (ikke prøvd ren morfin) fungerer ikke, og jeg sover nesten ikke pga smertene og kvalmen som kommer samtidig. Spørsmålene mine er som følger; 1) Kan man få flere (4) låsninger som ikke går over? 2) Kan fysioterapeuten ødelagt noe da hun knakk (som kan forklare kvalmen og metallsmaken)? 3) Kan man få bort låsninger uten manipulasjon? 4) Er det normalt å ha så mye smerter pga låsninger når jeg har tilnærmet full bevegelighet? 5) Hvilke medikamenter kan fungere på en slik smertetilstand? Har du ellers tips til hvordan jeg kan komme meg ut av dette helvete, så blir jeg veldig glad!

Kvinne 29
Svar

Hei og takk for spørsmål !

Kraftige hostekuler kan gi et såpass stress på ribbeinsbuen og dens omgivende muskler og bløtvev slik at man en tid i etterkant opplever smerter. Disse er gjerne stikkende, kan forverres ved dyp pusting og hosting, og kan gjerne stråle til andre deler av rygg/bryst. Det er helt ufarlig og smertene avtar innen kort tid (dager/få uker). Dette kan være en plausibel forklaring på årsaken til den første smerten du opplevde, selv om jeg syns 3 uker uten bedring er vel lenge. 

Det du forteller videre om behandling og hvordan smertene tiltar, har jeg dessverre ingen god forklaring på. 

I det videre skal jeg besvare din spørsmål: 

1) Selv om jeg er godt kjent med begrepet låsning, har jeg ikke sett litteratur eller dokumentasjon på hva dette spesifikt er. Begrepet brukes sjelden i skolemedisin, men oftere av andre ulike typer terapeuter. Fra mitt ståsted kan jeg derfor ikke gi det noe godt svar - jeg vet rett og slett ikke. 

2) Manipulasjon/manuellterapi/kiropraktikk regnes som trygt og jeg har ikke opplevd pasienter med skade etter slik type behandling. Jeg anser det derfor som svært usannsynlig at fysioterapeuten har påført deg noen form for skade. Du kan likevel oppleve smerte selvsagt, og smerte kan igjen føre til ulike ubehag og kvalme. 

3) samme svar som 1) 

4) Smerte er komplekst og består både av nervesignaler og hvordan hjernen opplever disse. Det vil derfor være stor variasjon fra person til person. Jeg tillater meg likevel å si at historien din gir inntrykk av unormalt kraftige smerter i forhold til skade/traume. 

5) Du forteller meg at du har prøvd alt av smertestillende foruten morfinpreparater. Jeg syns ikke dette skal behandles med så sterke smertestillende medisiner av fare for alvorlige komplikasjoner. 

Mitt beste råd til deg er å oppsøke fastlegen din for en grundig undersøkelse, evt kan vedkommende henvise deg videre til spesialisthelsetjenesten avhengig av evt. funn. 

Håper du raskt finner en løsning. Lykke til !