Hei!

Spørsmål

For 10 år siden fikk jeg en kul på leggen (midt på tibia) etter 2-3 relativt harde slag på samme sted. Senere har jeg også slått den innimellom fordi den er et høyt/utsatt punkt. Min tidligere fastlege hadde ikke «behov» for å sjekke mer da jeg presenterte den etter ca ett år. Min nåværende fastlege ønsket å ta et røntgenbilde (for ca to år siden) og jeg fikk beskjed etterpå om at dette var ufarlig og at jeg ikke skulle følges opp. Hun konfererte med ortopedkollega. Jeg tror hun kalte kulen osteoid osteom, uten at jeg kan huske det 100% sikkert. Og den var «hul». Den har verket og vært øm ved berøring i perioder, og den har nok økt i størrelse over disse 10 årene. Etter røntgenbildet ble tatt har den vært mindre øm, og jeg har nesten ikke kjent på den, men etter å ha kjent på den her om dagen synes jeg kanskje den har blitt en anelse større, men jeg er usikker. Den er nå helt uøm og har vært det lenge. I «ømme perioder» har jeg fått akupunktur rundt kulen, ikke i selve kulen. Dette har roet den ned og gjort den litt flatere/mindre i perioder, men så synes jeg den etter en stund blir øm og litt større igjen. Jeg er frisk ellers. Spørsmål: -Er det normalt at denne typen bensvulst øker litt i størrelse over tid? -Stemmer det at disse ikke skal følges opp? -Jeg går ut fra at hvis dette hadde vært ondartet bensarkom ville den hatt et helt annet forløp? -Bør akupunktur unngås? -Hva er beste/nyeste behandling for osteoid osteom? Det ser stygt ut fordi jeg har så tynne legger. Smerter har aldri vært et stort problem. -Jeg har lest at disse kulene kan forsvinne av seg selv, er det håp for dette etter så lang tId?

Kvinne 39
Svar

Her må jeg nesten bare anta at det er riktig diagnose som er stilt. Osteoid osteom er en godartet svulst i beinvevet. Den oppstår hyppigst i lange rørknokler i beina, og ikke så uvanlig i leggbeinet slik du beskriver. Til vanlig er det ikke så mye man skal gjøre med dem, foruten å ty til smertestillende i perioder hvis de gir smerter. Vanligvis fungerer NSAIDs, feks Ibux og Voltaren, veldig godt ift smerter fra en slik svulst. For de få som ikke hjelpes tilstrekkelig av dette, kan man kirurgisk fjerne svulsten. Jeg leser at det også utføres radiofrekvensablasjon (ødelegger svulsten ved å utsette den for varme) ved noen sentra.


Vanligvis pleier de likevel å roe seg ned og ikke gi så mye symptomer etter en stund. De pleier heller ikke å vokse og endre seg i størrelse, men heller holde seg statisk.


Jeg tror ikke akupunktur spiller noen rolle, verken på den ene eller andre måten.


Det virker absolutt ikke å være en ondartet svulst, alene basert på det lange tidsforløpet. Jeg synes likevel at der skal sjekke en gang til hvis du bekymrer deg. Vanligvis vil man utrede slike funn med bde røntgen, og MR, og som oftest er det dedikerte røntgenleger som beskriver disse bildene. MR kan dog sløyfes hvis man ut fra røntgen er 100% sikker på diagnosen. Oppfølgingen er helt avhengig av diagnosen. Alle beinsvulster hvor det er noen som helst usikkerhet knyttet til, skal følges av ortopeder ved sarcomsentre.


Lykke til!