image: Vondt i en skulder og redd

Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Vondt i en skulder og redd

Spørsmål

Jeg har utrolig sterke smerter i venstre skulder, og det har jeg hatt ganske lenge. Har gått til naprapat for behandling, noe som har hjulpet, men jeg måtte utsette forrige time og har ikke fått time igjen før et par dager fra nå.

I går strammet skulderen seg skikkelig til. Det gjorde vondt å sitte eller stå, så jeg la meg ned. Etter hvert følte jeg at jeg var nummen i armene, det skiftet litt fra arm til arm og noen ganger litt i leppene.

Jeg får panikk ganske lett, så kan godt se for meg at det gjorde det enda verre. Midt på natten våknet jeg og følte at tungen var hoven, tok en ibux og la meg igjen. Om morgenen etter frokost ble det verre igjen, og jeg fikk så vidt til å puste. Jeg roet meg ned og så gikk det bra.

I ettertid har jeg innsett at det kanskje er stramninger i halsen, ikke nødvendigvis en hoven tunge. Halsen er fortsatt stram, men kan puste ok . Blir verre når jeg tenker mye på det.

I tillegg har jeg vært lav på folat, så har tatt vitamintilskudd i litt over en uke nå. Jeg blir jo veldig bekymret.

Er dette noe som kan skyldes at jeg har veldig stramme muskler i skulder/nakke? Kan det ha spredt seg?

Er det grunn til bekymring? Må jeg til lege eller skal jeg bare fortsette å prøve med naprapat?

Kvinne 20
Svar

Hei.

Alle typer muskelvondt kan "spre" seg, ved at man ubevisst spenner muskler omkring vonde steder for å hindre bevegelser, og slike spenninger blir til krampelignende tilstander, som igjen kan bli veldig vonde. Slikt er vondt, men alltid per definisjon ufarlig, naturligvis. Det skjer ganske lett, og derfor er det så viktig å ta smertestillende tabletter, for da får en jo mindre vondt, og mindre tendens til slike sekundære spenninger og kramper.

Jeg anbefaler derfor at du tar 1 gram paracet 3 ganger daglig nå mens skulderen er vond. Da hindrer du slike onde sirkler. Det samme gjelder det å være i bevegelse. Gå turer og sleng naturlig armene fra side til side, gjør spesifikke øvelser for skuldre (få en fysioterapeut til å vise deg til å begynne med)

Når alt dette er over igjen, så er det viktig med regelmessig trening resten av livet, for å unngå tendens til vonde ledd og muskler, og du er ung og frisk, så sett deg denne målsetningen. Kropper som ikke brukes regelmessig, blir gjerne vonde.

Det finnes forøvrig ingen mulighet for å få en hoven tunge ut fra smerter i skuldre eller muskelspenninger generelt. Stramme muskler i halsen som følge av spenninger, bekymring eller smerter kan ikke gi pusteproblemer eller ha andre farlige virkninger.

Det høres avgjort ut som din tendens til å "få panikk" har vært en årsaksfaktor i dette bildet. Stress og frykt fører ofte til ubevisst hyperventilering, som igjen fører til prikkinger i hender, lepper og tunge m.v. Pusteproblemene har nok også vært forårsaket av psykologiske faktorer, og det har neppe vært noe reellt objektivt pusteproblem, men subjektivt opplevd. Det at det ble bedre når du roet deg ned, tyder jo også sterkt på det. Og det samme gjør dette med at du har sett at det hele blir verre når du tenker på det, og at du er så bekymret.

Derfor er den åpenbare løsningen i ditt tilfelle å ikke bekymre det i det hele tatt, for det trenger du ikke. De fleste mennesker har vondt i skulder, nakke og rygg fra tid til annen, og det er å anse som en del av livet, på linje med uvær og regn og forkjølelser, og det er så til de grader ikke noe vi trenger hverken å være opptatt av eller å bekymre oss over.

Undersøkelser har i tillegg vist at bekymringer over slike smerter gjør at de varer lengre og blir verre. Det eneste jeg ville ha gjort, om jeg var deg, var å dempe smertene med paracet, slik at du kjenner mindre, og derved bekymrer deg mindre, og på den måten blir fortere frisk. Du trenger ikke å gå til lege med dette, og jeg tenker også at det å oppsøke helsevesen for dette (lege, naprapat) egentlig kun øker ditt fokus på det, noe som er uheldig for det. Ta smertestillende, lev så normalt som mulig og øv deg på å ikke bry deg om smerten, siden den ikke er eller kan bli farlig, og vil gå over hos et ungt menneske som deg.

Dine folatnivåer som du nevner, har ingenting med dette å gjøre, og er heller ikke noe å bekymre seg over eller å være opptatt av. Ta tilskudd, så har du ikke mangel lenger.

Ha det bra og følg rådene, så blir du fortest mulig kvitt dette.

Illustrasjonsfoto øverst: Paisit Teeraphatsakool / Shutterstock / NTB

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?


Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-