Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Uspesifikke smerter i bevegelsesapparatet

Spørsmål

Dame 41 år, slitt med helsa i mange år. Bekkenplager ved første svangerskap for 14 år siden. Pga sv.skaps.forgiftning ble barnet forløst med keisersnitt. Småplager med ryggen før nestemann ble født 2011.Keisersnitt pga store muskelknuter på livmor,som ble fjernet av samme grunn i 2016. Operasjonen ok, men fikk etter få dager blødende magesår som følge av operasjon og blodfortynnende. Veldig lav blodprosent og ble innlagt. Hanglet meg videre, men ryggplager økte på. Et par prolapser vistes på MR, i tillegg til slitasje i de to nederste virvlene. Fikk av rygglege info om modicforandringer, og var i Danmark og fikk resept på langvarig antibiotikakur, forsket mer på området der. H.side har etter det vært bra, men plager på v. side har økt på. Smertene jeg har nå er heller ikke lik de jeg hadde før antibiotikakur. Plages nå med stivhet fra hofta og ned, tyngdefølelse i beina, stramme muskler i setet og innside lår + vekselvis smerter i hofte, lyske, bekken. Ryggsmerter først nå hvis jeg ikke tar hensyn til de andre smertene, og da mest i form av stivhet. Ultralyd hofter viste forkalkninger på høyre hofte +aktiv bursitt på venstre side. Fikk tryggbølgebehandling + kortison, men ingen endring i symptombilde. Har nå nettopp vært hos ortoped, røntgen ble tatt av rygg, bekken og hofte. Ingen store endringer siden sist, men utfra undersøkelser og egne erfaringer kunne ikke ortoped si at dette er typiske rygg eller hofteplager. Vi pratet om arrvev etter operasjoner og han ville undersøke litt rundt dette til neste gang. Kan arrvev føre til denne type plager? Kan arrvev presse på nerver som gir stråling ned i beinet og under foten? På hofta vistes også en liten utvekst (cam?), men han var usikker på om en såpass liten sak kan gi så store smerter og plager. Tyngdefølelsen er verst, føles som om jeg har gått mange mil hele tida, sliten og utmatta. Blir verre etter aktivitet, ingen smerter fra morgenen. 30 mg sarotex, tramadol ved behov, men ikke tilfredsstillende. Nær uføretrygd.

Kvinne 41
Svar

Hei!


Slik du beskriver symptomene dine, kan man alltid mistenke at en nerve kan være i beknip, enten i ryggen, eller i ett eller annet parti etter at nerven har forlatt ryggen. Nå det er sagt, så kan muskelspenninger også gi opphav til en del symptom som er til forveksling lik slike nervesmerter.


Så vidt jeg kan lese, har du egentlig ikke fått påvist noe i verken rygg eller hofte, som biomekanisk eller anatomisk i seg selv kan forklare de plagene du beskriver:

- Modic-forandringer i ryggen er kontroversielt, og spesielt antibiotikabehandling av disse. I seg selv ikke assosiert med utrstrålende smerter eller tyngdefornemmelse

- Prolapser på MR vil jeg forvente er beskrevet som store og med sannsynlig mekanisk påvirkning av en nerverot, hvis man skal mistenke at disse bidrar til dine plager

- Aktiv bursitt rundt hoften venstre side vil i utgangspunktet kun gi lokale smerter over hofteknoken

- CAM-lesjon i hoften vil gi ganske spesifikke smerter fra hofteleddet, når dette undersøkes i ytterstillinger, og bør være mulig å bekrefte eller avkrefte


Det er vanskelig å se for seg at den gynekologiske operasjonen du gjennomgikk har gitt arrdannelse, som gir de symptomer du beskriver. Smerter ned under foten avstedkommer eventuelt fra isjiasnerven, og denne har et ganske annet forløp enn nervene som eventuelt kan påvirkes ved operasjoner i det lille bekkenet.


Jeg ville anbefalt å avklare hvorvidt plagene dine er forårsaket av en nerve eller ikke. Hvis dette utelukkes er jeg usikker på om det er fornuftig å forfølge slike plager ut fra et ortopedisk ståsted. Det kan også være en idé å konsultere en karkirug, da symptomene du beskriver ofte oppleves av pasienter med sykdom i klaffesystemet til venene i beina.


Lykke til!