Ultralyd av blære

Spørsmål

Jeg er under utredning for hyppig vannlating og i den forbindelse har jeg vært og tatt ultralyd av urinblæren. Ultralyden viste at det ikke var noe galt, men det ble kommentert at det var lite urin i blæren og dermed vanskelig å gi et nøyaktig svar. Det jeg lurer på er om jeg bør ta en ny ultralyd grunnet at urinblæren ikke var full? Jeg har også tatt ultralyd i forbindelse med resturin som viste at alt var normalt.

Svar

Hei, Når man skal på ultralyd av blæren bør man ha full blære, dette fordi blæreveggen da er utspilt.Hvis blæren er tom eller nesten tom kan det være vanskelig å si noe sikkert om denne.

Om du skal til en ny ultralyd er likevel litt vanskelig å si sikkert. Du sier at du har vært til en ultralyd for måling av resturin. Hvis denne er tatt innenfor et år er det ikke nødvendig med ny ultralyd.

Men likevel bør du henvises til en urolog som kan si noe om årsak til hyppig vannlating. Hos en mann er ikke dette helt vanlig. Urologen kan kombinere dette med andre tester, som å måle trykk på urinstråle etc.

Jeg forelsår at din fastlege henviser deg til urolog.

mvh

Bjørn Løndalen
Røntgenlege.