Stråledose ved CT - er det farlig?

Spørsmål

Hei!

Jeg er ganske fortvilet nå. På fredag tok jeg CT av thorax og abdomen/bekken. Alt i en undersøkelse. De fant ingenting unormalt, og da er det lett å angre på at jeg gjorde dette. Jeg har lest masse om CT og stråling ETTER undersøkelsen og ante virkelig ikke at det var snakk om så store doser stråling. Jeg er 26 år og på mange nettsteder står det at unge kvinner har høyest risiko for å utvikle kreft som følge av CT. Jeg føler nå at livet mitt er ødelagt, og skjønner ikke hvordan jeg skal få motivasjon til verken jobb, trening og sosialt, spise sunt osv. Føler at det ikke har noe å si hva jeg gjør, fordi jeg nå har utsatt meg for dette. Skulle gjort alt i verden for å få det ugjort, selv om det virket fornuftig å ta undersøkelsen der og da. Leger mente også dette, pappa er lege og han mente det også. Jeg har vært livredd for at jeg har hatt alvorlig sykdom i et halv år nå, men klarer ikke glede meg over at jeg er frisk pga dette. Leser statiskikker som at så mye som 1 av 80 unge kvinner kan utvikle kreft som følge av CT abdomen og 1 av 100 etter en CT thorax. Og jeg har jo tatt begge, derfor virker det som om jeg har dystre utsikter. Og det plager meg at jeg må tenke på dette hver dag, resten av livet. Har jo lyst på barn, men nå ser jeg for meg at jeg skal dø før jeg er 40 år. Det plager meg og tenke på at jeg var helt frisk, og har utsatt meg for dette.

Jeg er engstelig av meg som person, men akkurat dette vet jeg ikke hvordan jeg skal leve med. Jeg er ganske tynn, er redd jeg har fått for stor dose for kroppen min. Har du noen tanker omkring dette? Hvordan er det å få en så stor stråledose på en og samme gang? ser for meg hva som skjer med cellene i kroppen min nå. Har jeg grunn til å være så bekymret?

Vil ikke gå hele livet å bekymre meg for dette. På forhånd tusen takk for svar.

Med vennlig hilsen kvinne 26 år

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei!

Slik jeg forstår det har du tatt CT av thorax, abdomen og bekken uten at noe er funnet. Du sier at det er lett å angre på dette nå etter at ingenting ble funnet, og er redd for at du har fått for store stråledose.

Her synes jeg du starter i litt feil retning. Jeg regner med at du fikk utført denne undersøkelsen etter at en lege har undersøkt deg og funnet at det er behov for en slik CT. En av de viktigste grunnene til å gjøre CT er faktisk å utelukke alvorlig sykdom, og det har man altså gjort hos deg. Så da har undersøkelsen hatt et formål, og en klar nytteverdi.

Det er helt klart at CT gir stråling til kroppen, og CT gir høyere dose enn vanlig røntgen. Ved en gjennomsnittlig dose slik en får ved en CT thorax, abdomen og bekken oppgir Statens Strålevern (som er en av de få pålitelige kilder) at den økte risikoen til kreft i løpet av livet er lite, og at - muligens - 1 av 10 000 personer som gjennomgår en slik undersøkelse kan få kreft som følge av dette. Hver og en av oss har i løpet av livet ca 30 % sjanse for å få kreft, og da blir en økt risiko på 0,01 % av nokså liten betydning. Når undersøkelsen er gjort på medisinsk grunnlag er uansett nytten langt større enn en eventuell fare. Man kunne f.eks ha funnet en alvorlig sykdom som kan kureres ved riktig og tidlig behandling, og da vil undersøkelsen bety at en redder liv. Men undersøkelser skal ikke gjøres uten at det er behov for det, det er helt klart. Derfor kreves alltid henvisning fra lege før en CT utføres.

For å sette stråledosene litt i perspektiv: Ved å fly fra Oslo til Los Angeles og retur vil du utsettes for økt stråling - fordi atsmosfæren beskytter oss mot dette. Den økte stråledosen du får ved en slik flytur er høyere enn stråledosen ved en CT-undersøkelse, og dessuten er disse strålene farligere enn røntgenstråling (mer energi i strålene).

Jeg synes ikke du har fått en stråledose som er noe å bekymre seg for. Dette er undersøkelser vi utfører flere ganger hver dag, noe vi aldri hadde gjort om vi mente at det var en fare.

Til slutt: Du skriver at du lurer på om du har fått for stor dose for kroppen din, fordi du er ganske tynn. Alle moderne CT -maskiner er utstyrt med dosemåling og doseregulering, som hele tiden måler hvor mye stråling som er nødvendig basert på kropsstørrelse, vekt og mengden fettvev (for å nevne noe - det er mange faktorer). Maskinen gir altså kun den dose som er nødvendig for din størrelse.

Jeg råder deg til å ikke søke blindt på internett etter opplysninger omkring dette. Statens Strålevern er en pålitelig kilde, som du finner på www.nrpa.no. Under avsnittet "radiologi" kan du finne mye av det jeg har nevnt her. Din økte sjanse for å få kreft etter en CT-undersøkelse er ekstremt liten. Det bør du ikke bekymre deg for!

Håper dette bidro til å berolige deg.

mvh

Bjørn Løndalen
Radiolog

Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Pris fra 259,-