Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Smerter over kragebenet - er det brudd?

Spørsmål

Hei.
For noen uker siden var jeg på røntgen(vanlig røntgen)med brystkassen.Kragebeinet på høyre side har vært ømt lenge,og det er ømt rundt-helt mot høyre arm-skulder.Har ikke fått noe svar ,,men det jeg tenker på--er det slik at det kun vises på vanlig røntgen,hvis man har brekt noe?Trodde legen ville sende meg til ct eller mr.Er urolig,for dette blir ikke bedre.Har sarkoidose,-men legen mente at den ikke hørte med i dette tilfelle.Legen mente at jeg måtte ha falt,slik at beinet var så forstørret...men det har jeg ikke.Takknemmelig for svar.

Svar

Hei! Jeg forstår at du har vært til røntgenundersøkelse med vanlig røntgenbilde. Jeg er litt usikker ut fra det du skriver om du tok røntgen av lungene (brystkassen) eller av kragebenet.

Hadde du hatt et brudd i kragebenet ville man sett det på vanlig røntgen, det er beste metode. Hvis man tar røntgen av lungene er det noen ganger at ikke hele kragebenet er med, men som oftest ser man hele. Hvis det er tatt røntgen av selve kragebenet vil man se et brudd uten tvil.

Du skriver at du ikke har skadet deg, og dermed er det uansett lite sannsynlig at du har et kragebensbrudd. Smertene ved et kragebensbrudd kan man sjelden ta feil av - de er intense og armen kan nesten ikke brukes.Helst er vel dette en form for tilstand i skulderen som gir smerter over mot kragebenet. Dette kan en se ved røntgenundersøkelse av skulderen. Noen ganger må en ha MR i tillegg, men vanlig røntgen gir svaret som oftest.

Sarkoidose har sannsynligvis ikke noe med dette å gjøre, men en kan også ha sarkoidose i benvev som kan gi smerter. Dette kan avklares med MR eller noen ganger med CT, men ikke med vanlig røntgen.

Du skriver noe om at benet er forstørret - her må jeg nok si at jeg ikke helt forstår hva du mener. Er det hevelse over kragebenet? Dette kan peke mot at du f.eks har en betennelse.

Jeg vil foreslå at du diskuterer med legen din og får ham til å teste skulder og kragebenet direkte. Røntgen, CT eller MR kan være til hjelp, men da må man vite litt mer om hva som mistenkes først.

mvh

Bjørn Løndalen
Røntgenlege.

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?


Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-