Smerter i ryggen kan ma mange årsaker

Spørsmål

Som barn ble jeg fortalt etter rntg at jeg hadde skoliose,klagde mye på vond rygg.Fysio og trening ble anbefalt, ingen oppfølging etter dette, sikkert ikke skjev nok?
Bært frem 4 barn, normale fødsler,dog kraftig bekkenløsning og vært avhengig av krykker under svskap.Sistfødte januar'16.
Rett etter svskap nr 4 ble jeg svært rammet av kroniske smerter i nakke m tilhørende hodepine/migrene,rygg og hofteregionen.Oppsøkte lege i april'16, ble sendt til utredning for fibromyalgi på et senter med spesialister på fibromyalgi. Der oppdaget de også at jeg er litt rotert i ryggen og skoliosen er synlig.Plagene bare utartet seg,oktober dro jeg til kiropraktor grunnet sterke smerter i rygg-mistanke prolaps.Det ble tatt røntgen, han mente jeg hadde en betydelig skoliose som burde sjekkes nærmere av spesialist(se bilder). Jeg oppsøkte igjen lege hvor jeg får diagnosen depresjon, blir fortalt at depresjon kan gi smerter osv. Ingen mer utredning, kun sykmelding.Smertene har nå tatt helt overhånd og jeg oppsøkte en annen lege enn fastlegen da jeg føler jeg ikke blir tatt på alvor.Denne legen sendte meg på mr, men da kun av korsryggen noe jeg mener er helt feil siden skoliosen i mine øyne sitter lenger opp. MR resultat var fine. (se bilder)
Om natten prikker/dovner hendene, de er tunge og sover. Mye hodepine. Smerter er i form av stivhet på morgenen, betydelige smerter utover dagen. Avhengig av å ligge mye. Både å sitte og stå mer enn rundt 30 minutter gjør meg veldig sliten i rygg og så øker smertene.Kan innimellom ha falsk isjias når jeg har gått/stått for mye.
Hva kan du fortelle/anbefale utover hva du ser på røntgen og mr bilder? Hva er disse svarte flekkene på magen min?Kan jeg ha lordose?Kan skoliose utvikle seg?Hva betyr skoliose INA?
Føler jeg har veldig svai i ryggen og at den knekkes i to når jeg står for lenge.
Har jobbet i helsevesenet, men nekter både til lege og NAV om å tilbake i dette yrket når jeg sliter med å fungere som mamma for mine 4 barn.

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei, det er tydelig at du har en god del smerter. Nå er det slik at røntgen og bilder ofte ikke kan vise årsak til smerter. Ikke sjelden ser vi at bildene er nesten normale til tross for kraftige symptomer. Men slik er kroppen. Det er ikke alt som lar seg avbilde.

Til de bildene du har lagt ved:

De vanlige røntgenbildene viser en skoliose, altså unormal krumning av ryggsøylen. Denne krummer seg mot venstre i nedre del av ryggen, og kalles derfor en venstrekonveks (mot venstre) lumbal (i nedre del av ryggen) skoliose. INA er bare en diagnosekode som betyr "ikke nærmere angitt", noe som betyr at man ikke har noen kjent årsak - skoliose kan skyldes f.eks en skade eller sykdom.

Fra de bildene du har vedlagt ser jeg ikke lenger oppe, men det kan se ut som om det er en skoliose mot høyre litt høyere oppe også. Dette er jeg litt usikker på.

De MR-snittene du har vedlagt er normale så langt jeg kan se, men å bedømme MR fra et par snitt er jeg meget forsiktig med.

Du sier at smertene sitter høyere oppe. Det kan godt være, fordi smertene kan komme av av at du forsøker å "korrigere" høyere oppe for en feil lenger nede. I det hele tatt kommer ofte smertene fra et annet sted enn der hvor problemet sitter - f.eks kan en person med slitasje i høyre kne ha vondt i venstre, fordi man ubevisst skåner det vonde og overbelaster det "gode" kneet.

Du spør om du kan ha lordose. Lordose og det motsatte - kyfose - har alle. Hvis du ser på røntgenbildene fra siden så krummer ryggraden seg litt fremover nederst. Det samme ser man i nakken, mens i brystryggen krummer den seg motsatt. Krumningen fremover kalles lordose, bakover er kyfose. Hensikten med dette er kraftavlastning. En bue kan fange opp og fordele kreftene jevnere enn en rett linje, dette kan man også se på broer, kupler etc.

Om du kan ha litt øket lordose er vanskelig å si. Bildet viser etter min mening en normal krumning, men dette kan jo variere avhengig av tid på dagen og belastning.

De svarte flekkene på bildene er luft i tarmene, og dette er noe vi ser hos alle.

De andre spørsmålene du stiller er noe ikke en radiolog skal svare på. Skoliose kan både utvikle seg og gå tilbake, men helst under vekst i 15-25 års alder.Trening kan imidertid ha en god effekt, og muligens kan en fysioterapeut hjelpe deg med dette. Hvis du styrker muskulaturen som motvirker skoliosen kan du iallefall minske smertene.

Jeg tror ikke at videre billedundersøkelser er egnet til å si noe mer, kanskje en vanlig røntgen av nakke og brystrygg hvis dette ikke er gjort for å se på og måle skoliosen. Denne må i så fall gjøres stående.

Jeg foreslår at du oppsøker en fysioterapeut /manuellterapeut med erfaring denne problemstillingen. Bruk av medisiner kan ofte ikke løse det som ligger til grunn. Men dette må noen annen svare på.

Ha en god dag!

mvh

Bjørn Løndalen
Røntgenlege

Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Pris fra 259,-