image: Smerter i ben og lyske, samt kraftsvikt. Hofteleddslitasje?

Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Smerter i ben og lyske, samt kraftsvikt. Hofteleddslitasje?

Spørsmål

Jeg har over lengre tid hatt smerter i venstre ben, på innsiden av lår og i lysken. Det er pulserende smerter i perioder når jeg sitter i ro, og ellers mye smerter etter gange over lengre tid.

Av og til opplever jeg kraftsvikt i benet . Jeg får smerter i låret og lysken når jeg prøver å løfte benet. Jeg er vant til å gå lange turer og gjør det nå også, men det er plagsomt og smertefullt. Ved litt vridning av benet får jeg veldig vondt i lysken. Har prøvd meg på ski, men det fungerer ikke. Noen formening av hva dette kan være?

Kvinne 63
Svar

Hei.

Ut fra symptombeskrivelsen og din alder, så klinger dette veldig i retning av artrose i hofteleddet, eller slitasjegikt som det også kalles. Det gir smerter i lysken, og det forverres av aktivitet. Jeg synes dette gir såpass mistanke om artrose at jeg tenker at det er det du har, "inntil det motsatte er bevist".

Det du derfor bør gjøre, er å oppsøke fastlegen for å bli undersøkt, og om legen ikke vurderer dette anderledes enn jeg etter å ha undersøkt deg, så vil du etter alt å dømme bli henvist til røntgen for å bekrefte diagnosen og for å se hvor langt kommet det er.

Behandling handler om smertestillende / betennelsesdempende i lette og moderate tilfeller, mens alvorlige tilfeller vil kunne bli operert med hofteleddsprotese. Det at du har smerter også i hvile, kan tale for at det kan være relativt langt kommet.

Jeg håper at informasjonen er til nytte for deg, og tror at du vil få god hjelp for dette. Lykke til.

Illustrasjonsbilde øverst: ChooChin / Shutterstock / NTB

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-