image: Smerter fortil i kneet: Blodpropp eller noe annet?

Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Smerter fortil i kneet: Blodpropp eller noe annet?

Spørsmål

Jeg er en 33 år gammel kvinne som har fått smerter i legg. De befinner seg helt øverst på framsiden av leggen, nesten oppunder kneet. Ikke i selve kneet, mer i overgangen kne-legg, der den lille gropa går over i framsiden av leggen, i rett linje midt under kneet, hvis det gir mening.

Smerter er intens stikkende, svært ubehagelige, og varer kanskje i 10-15 sekunder. Det virker som smerten er ganske nær huden og ikke dypt inni leggen.

Ingen andre symptomer, foreløpig, bortsett fra muligens en bitteliten hevelse, men den er ikke rødt, varmt eller ømt å ta på.

Smerter kommer både i stille tilstand. Oppstod i dag da jeg satt med beina i kors, med det vondte beinet øverst på skrå og i bevegelse, men er vondere når jeg går (imidlertid ikke umiddelbart vondt ved belastning, når jeg reiser meg, for eksempel det virker også som om det hjelper litt å ikke bøye kneet når jeg går.

Jeg har hatt enkelttilfeller tidligere, men nå har jeg hatt det mange ganger de siste par timene. Kan dette være venetrombose (som krever umiddelbar legetilsyn), eller noe annet alvorlig?

Kvinne 33
Svar

Hei!

Nå skal jeg passe meg for å garantere, men blodpropp virker helt usannsynlig. Det arter seg vanligvis på en helt annen måte, og man finner ingen av de fysiske fenomen du beskriver. At det skal være noe annet alvorlig som krever raskt legebesøk er heller ikke sannsynlig.

Hvis jeg ser rett, ser det ut som ditt venstre kne, og pilen peker mot en struktur som kalles Gerdys tuberkel. Dette er festestedet for en muskel som kalles tractus ileotibiale, og som har sitt utspring fra bekkenvSingen. I noen tilfeller kan denne gi knepp og ubehag fra nevnte muskel i dette området, og kalles for "runner's knee".

Eventuelt kan det være en irritert slimpose som har blåst seg opp i dette området.

En sikker diagnose kan jeg ikke gi deg her, til det må man undersøke kne og legg.

Lykke til!

Illustrasjonsbilde øverst: SciePro / Shutterstock / NTB