image: Slitasje i ryggen og betennelse i fotsålen

Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Slitasje i ryggen og betennelse i fotsålen

Spørsmål

Hei. Nå i det siste har jeg vært veldig plaget med ryggen. Jeg er 63 år og har jobbet 25 år i barnehage i 100 % assistentstilling, men siste året har vi fått fire ettåringer, og selv om jeg får utrolig mye tilbake fra dem nå, så er jeg blitt ofte sykemeldt på grunn av mine plager. Jeg har hatt problemer med nakken, høyre arm og skulderen i nesten 20 år, etter et fall hvor jeg fikk prolaps i nakke med rotaffeksjon.

Jeg har gått hos fysioterapeut alle de årene, men etter hvert er det trykkbølgebehandling og hjemmeøvelser det eneste som hjelper litt.

Siste året har jeg fått betennelse i venstre arm (aldri tidligere venstre arm) og siden august måned har jeg gått til to fysioterapeuter. Den ene av disse brukte trykkbølgebehandling, og det hjalp i underarmen, men fortsatt er albuen sært, og noen steder brenner det i huden rundt albuen i begge armer, som om huden er overfølsom.

Jeg har ofte vondt og følelse av trykk i hodet og er ustø når jeg går, føler at jeg går til høyre.

For 8 måneder siden sa legen at det var virus i balansenerven, men jeg får det ganske ofte, så jeg mener at det kommer fra nakken.

Noe ganger er trykket i hodet forferdelig etter at jeg har sittet lenge og reiser meg. Nedre rygg er et problem hvis jeg står lenge, går opp trappa og når jeg reiser meg. Jeg har fått skosåler fra ortoped for 5 år siden, men siste to år har jeg vært veldig plaget med høyre fot. Øvelsene hjelper ikke. Jeg har vondt i ankelen og i hele foten nå.

Jeg ønsker forklaring av MR av ryggen: Hva betyr alt dette?

Hva kan jeg selv gjøre med dette? Hvilken behandling?

Takk for at det finnes Lommelegen!

Kvinne 62

Kvinne 62
Svar

Hei.

Jeg har lest igjennom MR-beskrivelsene du har vedlagt, og skal prøve å forklare dette for deg. I tillegg vil jeg minne deg på at det er din fastleges plikt å både informere deg om resultatet og konsekvensene av bilder som legen har rekvirert, samt å iverksette tiltak om nødvendig. Det er på ingen måte tilstrekkelig å gi pasienten en uleselig MR-beskrivelse. Så om du ønsker mer informasjon utover den jeg kommer med her, er dette din leges plikt og arbeidsområde, så ta opp dette med legen din.

MR av din høyre ankel viser at du har det som heter plantar fasciitt. Det er betennelse i den flate senen som går fra hælen og fremover, altså i fotsålens bakre deler. Det kan en få av for eksempel uheldige belastninger over tid. En god behandling av dette er kortisoninjeksjoner. Det foreligger også en mistanke om en liten ruptur (rift) i denne senen. Det er imidlertid ikke av en slik grad av operasjon er aktuelt, og slikt tilhæles med tid og avlastning. Det er ingen skader i bein eller ledd i ankel/fot, heldigvis. En plantarfasciitt er forøvrig en ikke-permanent tilstand, det vil si noe en kan bli kvitt, men plagene kan være langvarige. Så lenge som du har vært plaget, tenker jeg at du bør diskutere med legen din om du bør forsøke en eller flere kortisoninjeksjoner i denne senen. Ofte kan det ha en svært god effekt. Du har også litt senebetennelse i senene som løfter tærne opp fra bakken. Det er heller ingen alvorlig tilstand, og behandlingen er i første omgang avlastning, dvs unngå bevegelser og aktiviteter som medfører smerter.

MR av nakken din:

Slitasje ("degenerative forandringer") i nivå av andre til femte ryggvirvel. Skivene mellom ryggvirvlene buler litt, men de irriterer ikke noen nerver, altså ingen rotaffeksjon, som det heter, og det er bra. Dette er følgelig ikke noe som skal opereres, og behandlingen vil kunne være for eksempel tilpassede øvelser hos en fysioterapeut, samt smertestillende tabletter.

I korsryggen din er den aller nederste ryggvirvelen, den som ligger ovenfor bekkenbeinet, forskjøvet lett fremover. Denne forskyningen av 5.ryggvirvel lager trange forhold for nervene som går ut der, både på høyre og venstre side. Det kan gi isjiasliknende smerter nedover beina, så om du har det, er forklaringen dette.

Du spør hva du selv kan gjøre. Alt i alt har du en rygg med en del slitasje, som ikke vil kunne fjernes eller reverseres, men hvor mye smerter du behøver å ha av dette, kan du absolutt påvirke. Enhver form for tilpasset ryggtrening vil være gunstig, for en veltrent og sterk rygg gir mindre smerter enn en ikke-trent rygg. Derfor bør du få øvelser av fysioterapeut som du kan fortsette med hjemme på permanent basis. Det vil kanskje være det viktigste og mest effektive du kan gjøre. Sterke nok smertestillende tabletter ifra legen din er også viktig, for du har ingen nytte av smerter. Det bare hindrer deg i å være i bevegelse, noe som er av største viktighet for å forhindre forverring. Og så kan du be fastlegen din diskutere med en ortoped om det er noe som kan eller bør gjøres kirurgisk i forhold til denne nederste ryggvirvelen din i korsryggen. Det kan ikke jeg si noe om, men det er et tema som fastlegen din bør ta opp med en ortoped.

Håper at svaret og forklaringene er til nytte for deg. Og helt oppsummert har du altså ingen alvorlige sykdommer eller tilstander i foten din, mens ryggen din har en del slitasje, men ingen alvorlig sykdom. Og det er mye som kan gjøres for at du får mindre plager av dette. Ha det bra.

Illustrasjonsbilde øverst: Lidiia / Shutterstock / NTB

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?


Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-