Slimcyste i bihulene

Spørsmål

Kan du tolke dette MR-bildet av hodet mitt? Hva er den hvite "klumpen" på høyre side ved nakke/hodeovergangen? Jeg har jo ikke peiling, men syns den var veldig merkelig...

plaget med vondt i nakken og øresus.

Svar

Hei!

jeg vil med en gang si at å se på kun 1 MR bilde ikke er spesielt godt egnet til å si noe, fordi MR ofte krever mange serier og flere snitt for å si hva man ser på. Likedan er jeg litt usikker på hva du mener å se på høyre side. Å se på MR er spesielt krevende, fordi forskjellige serier avbilder helt forskjellige ting. Det er ikke uvanlig at vi må sitte med læreboken åpen og sammenlikne det vi ser på bildene med boken.

Først er det viktig å si at MR og CT sees på en bestemt måte alltid. Dette er naturligvis for at ingen skal gå i surr med høyre og venstre, oppe og nede. Det bildet som du har lagt ved her er et frontalsnitt, altså at man har "skåret skiver" av hodet forfra og bakover.. Disse skivene ser man alltid på forfra, slik at det blir som å se en person sitte foran deg. Så din høyre blir bildets venstre.

De to svarte "hullene" - et på hver side - er bihulene. Mellom disse ligger nesen med nesemuslingene, 2 på hver side.

I venstre bihule (men til din høyre) ligger det jeg regner med du mener, nemlig en hvit klump øverst og inn mot midten av venstre kjevebihule. Dette er en såkalt retensjonscyste i bihulen, og det er bare slim eller sekret som har samlet seg i bihulen, men som ligger avgrenset - nesten som en kvise i bihulen.

Dette er helt uten betydning for deg, og har ingenting med øresus og nakkesmerter å gjøre. Det kan være tegn på gjennomgått bihulebetennelse, men sees også ofte uten noen spesiell grunn.

Ha en fortsatt god dag!

mvh

Bjørn Løndalen
Røntgenlege