Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Skadet finger under skikjøring

Spørsmål

Jeg skadet langfingeren for 3-4 uker siden etter et fall i skibakken. Fikk ikke «behandlet» fingeren på stedet. Den hovnet kraftig opp, ble misfarget og var svært øm da jeg kom borti den. Trodde den var forstuet siden jeg kunne bøye den, men den er fortsatt hoven og øm og kan ikke knyttes helt, derfor lurer jeg på om den kanskje kan ha vært brukket? Har ikke vært hos lege. Jeg har stivet den av med sportstape for å stabilisere den. Spørsmålet mitt er om jeg trenger lege nå, og hvordan jeg skal «behandle» den videre. Den har blitt noe bedre, men jeg synes dette tar veldig lang tid... Legger ved bilde, til venstre er fingeren da skaden skjedde og til høyre er fingeren nå.

Kvinne 43
Svar

Hei!


Blodutredelsene i fingeren som kan sees på det første bildet, gjør at man i hvert fall må mistenke at fingeren har fått seg en kraftig smell. Om det foreligger et brudd kan jeg verken utelukke eller bekrefte på den informasjonen jeg har.


Ulike strukturer kan skades i en finger:

- Senefester, slik at man ikke aktivt kan strekke ut eller bøye ulike ledd i fingeren

- Leddbånd, slik at fingeren kan fremstå skjev, eller være ettergivende for visse bevegelser

- Brudd, som kan gi feilstilling, rotasjonsfeil, eller involvere leddet, slik at dette potensielt på sikt kan bli smertefullt


En vurdering av disse strukturer krever en undersøkelse av fingeren din. Om man etter dette mistenker en skade, får man deretter ta stilling til om røntgen er påkrevet.


Lykke til!