Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Ryggsmerter kan ikke alltid avklares med bilder

Spørsmål

Ryggsmerter.

Hei.
Jeg er en aktiv mann på 35 år. Vært plaget med rygg ifra ung alder, stiv, smerter og stråling. 1 gang i året er det helt stopp å jeg blir helt satt ut pga smerter å alt stivner. Kjennes som noe er i klem. Har lest meg litt opp og syntes piriformsyndrom stemte veldig. Tok ny runde med fastlege og MR og fikk henvisning til fysioterapeut. Jeg trener jevnlig og jobber som brannmann. Har prøvd det meste innen fysio, kiro, manuellterapeut osv. Kan dere hjelpe meg å tolke MR resultat å gi meg råd utifra det?

Resultat MR Undersøkelse:

Tilkommet bredbaset skivebukning L3/L4, littprotrusjon under skivenivå i midten. Like under skivenivå venstre side er tilkommet cystisk forandring 5 mm i diameter i relasjon til L4-rot venstre side anteriort.sannsyneligvis rot cyste. Noe benmargsødem posteriort i ende plater L3/L4. Gode plassforhold i spinalkanalen og laterale recesser. Ingen fasettledds arthrose.Bredbaset skivebukning L4/L5, regress sammenlignet med tidligere. Gode plassforhold i spinalkanalen og latterale recesser. Midtstillet skivebukning L5/S1 ingen påvirkning S1-røtter.gode plassforhold. Tilkommet benede påleiringer anteriort L1/L2. R: Bredbaset skivebukning L3/L4. Noe proteksjonisme under skivenivå i midten. Tilkommet cystisk forandring 5 mm i diameter i relasjon til L4-rot venstre side. Ikke utseende som synovialcyste. Regress av skivebukning L4/L5. Funn sammenholdes med klinikk. 02.10.2017 MR Bekken

Svar

Hei,

Du har altså fått gjort en MR på grunn av smerter. Det er viktig for meg å si at jeg bare kan si noe om hva radiologen har ment med sin beskrivelse. Uten å se bildene kan jeg ikke si noe mer enn dette.

Du sier selv at symptomene passer godt med piriformissyndrom. Dette er ofte ikke synlig på MR eller annen billeddiagnostikk, og diagnosen må stilles på symptomer og etter at ingen anne årsak finnes. Så det er godt mulig at man lander på dette.

Litt om anatomi: Ryggen består av 7 nakkevirvler (cervical, C1-C7), 12 brystvirvler (thoracal, Th1-12) og 5 korsryggvirvler (lumbal L1-L5). I tillegg har man halebenet som er 5-6 sammensmeltede virvler (Sacral S1-S5/6). Mellom virvlene ligger skivene, som skal fungere som en støtdemper mellom virvlene slik at ikke ben gnikker mot ben ved bevegelse. Disse skivene kan av og til tyte ut baktil og presse på ryggmarg eller nerver, såkalt skiveutglidning eller prolaps.
Hvis det blir for trangt i ryggmargskanalen kan denne også bli avklemt, og dette kalles spinal stenose (trangt i kanalen).

Til beskrivelsen over:

De snakker om "bredbaset skivebukning" i flere forskjellige nivåer. Dette betyr at skiven mellom virvlene buker litt, men det er ikke skiveutglidning. Hvis det er trangt fra før kan dette gi trykk på nervene. Men det er ikke beskrevet.

Rotcyste er litt økt vann omkring nerven, slik at det danner seg en "boble" omkring denne. Dette har nok ingen betydning.

"Noe benmargsødem posteriort i ende plater L3/L4" - Dette betyr at det er reaksjon i virvlene L3 og L4, og dette kan nok være en årsak til smerte. Uten at jeg har sett bildene kan jeg tenke meg at dette er såkalte Modic type 1-forandringer, som betyr at det er lett betennelse. Slike forandringer gjør ofte vondt.

Ellers er det lite å si, det meste ellers er bare små forandringer.

Jeg tror at mye av dine symptomer kan komme fra det som beskrives som benmargsødem. Ellers er det det lite som kan forklare symptomene ut fra MR, og det kan nok være at piriformessyndrom blir en endelig diagnose. Men dette kan som nevnt ikke MR si noe om.

Hva du skal gjøre videre må bli en vurdering fra den som henviste deg til MR. Det er foreløpig lite annet vi kan gjøre for å avklare nærmere.

mvh

Bjørn Løndalen
Røntgenlege

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-