image: Røde flagg ved ryggsmerter

Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Røde flagg ved ryggsmerter

Spørsmål

Etter tungt arbeid ved flytting slo kneet seg fullstendig , kunne ikke bruke det på flere dager. Så gikk smertene over i hofta. Dette skjedde i mai. Smertene varte. I november gikk smerte også over i korsryggen først og så i andre hofte/ben (høyere siden).

Smerten blir ikke bedre, kan variere noe om ettermiddag og kveld. Bena føles tunge, numme og ustøe. Har nå de seneste dagene også fått vondt i hodet.

Venter på MR fra venstre hofte, kne og korsryggen.

Skal til fastlege om noen dager. Har begynt med Tramadol, har fått høyere blodtrykk. I dag 190/143. I natt måtte jeg ta Tramadol 2 ganger, med 6 timers mellomrom. 22.00 0g 0400 . Fikk sove to timer etter hver tablett.

Kroppen forfaller når du ikke kan bevege deg særlig ,bar litt på stuegolvet. Ventetid på konsultasjon på sykehu er 16 uker.

Hvor ille må det bli før at en kan regne det som prekært? Har lest at hvis det er isjas og når man mister førlighet i bena er det best med rask reaksjon.

Skal som sagt til fastlegen på mandag . Var i god fysisk form føre dette startet. Trente tre ganger i uka på treningssenter. Nå kjenner jeg at kroppen er en del forfallen, i muskler og vitalitet.

Mann 85
Svar

Hei!

Det er ikke godt å si hva som kan ha skjedd tilbake i mai, men jeg får inntrykk av at de symptomer du opplevde i kne og hofte, siden november har veket for ryggsmerter og utstrålende smerter til beina.

Slik du beskriver situasjonen i dag, høres det sannsynlig ut at det foreligger en forsnevring rundt én eller flere nerver i ryggen, trolig det siste. Når man enten vet, eller må mistenke at det kan foreligge en forsnevring i ryggen, er det riktig som du sier - noen ganger er det prekært. Vi sier vanligvis at smerter som ikke lar seg håndtere med smertestillende, tap av kraft i beina, eller redusert kontroll over blærefunksjon, er en prekær situasjon. I disse situasjoner skal årsaken til disse symptomene avklares i løpet av timer, for å unngå varige skader.

Nå har ikke jeg informasjon om i hvilken grad dette gjelder for deg, men det er absolutt noe du bør få vurdert når du er hos fastlegen. Hvis det blir en klar forverring før denne avtalen, og du opplever symptomer som jeg beskriver, bør du ta kontakt med legevakt.

Lykke til!

Bildet øverst er et illustrasjonsbilde: natalushka / Shutterstock / NTB