image: Rectus diastase: Mellomrom mellom magemusklene

Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Rectus diastase: Mellomrom mellom magemusklene

Spørsmål

Jeg har ofte ganske mye ubehag og litt småvondt i navle og midt i magen, dvs i området litt under navlen og over den. Har tatt CT av magen/bekken der alt var fint, men magemuskler var delt ca 2,5 cm. Men ikke "port" /trakt så ikke direkte navlebrokk. Tror det er mest delt i det området.

Føler også at området strekker, og drar som gangsperre på kveld, eller som en ubehagelig kribling og som et dragsug.

Jeg er overvektig med muffinmage/hengemage nedre del. Kan disse 2,5 cm lage så mye krøll med formen min?

Eller kan det være annet? Kan det være urinveisinfeksjon? Eller nerveplager etter et katastrofekeisersnitt for 14 år siden?

Noen råd til meg ang veien videre? Og kan evt de delte magemusklene etter så mange år sprekke mer opp? Bli enda bredere? Og vises tarmenes tilstand på CT? I det minste noe av den?

Jeg har IBS og fibromyalgi.

Kvinne 52
Svar

Hei.

Du skriver at dine magemuskler var "delt" med en avstand på 2,5 cm i mellom dem. Det er nok derfor det som heter rectus diastase. Det kan oppstå etter fødsel, på grunn av overvekt, på grunn av at bindevevet strekker seg. Det er ikke et brokk, for da foreligger det et hull i bukveggen hvor tarmer og fett kan komme ut.

Rectus diastase kan gi symptomer som minner om brokk, og det er enhver grunn til å tenke at de plagene du beskriver, kan skyldes din rectus diastase.

Behandlingen er i første omgang trening av magemuskler (få veiledning av fysioterapeut innledningsvis) og vektnedgang. Operasjon er mulig, men kan vanligvis unngåes, og det er uansett ikke noe man "må", siden dette på ingen måte kan bli farlig.

Det første jeg nå ville gjøre, var å gå til fastlegen for å bli undersøkt, for å få bekreftet at det er rectus diastase du har, og når det er bekreftet, kan du velge langvarig magetrening og evt vektnedgang. Det vil du kunne ha stor nytte av.

Du spør om det kan være noe annet. Alt av kropp og symptomer kan forsåvidt alltid skyldes "noe annet" enn det man i første omgang mistenker, men her har jeg i det minste ikke noen holdepunkter for hva ellers det skulle skyldes. Hvorvidt du kan ha urinveisinfeksjon er ikke noe en trenger å anta noe om, siden det er så lett å bekrefte eller avkrefte med en urinprøve. Men det klinger jo absolutt ikke som urinveisinfeksjon, som vanligvis kjennetegnes ved hyppig, smertefull vannlating og evt ubehag over blæren.

Du nevner dette med nervesmerter etter keisersnitt. Det skal kanskje ikke utelukkes, men da ville du nok hatt det hele tiden siden keisersnittet, og det har du kanskje ikke?

Din sannsynlige rectus diastase kan bli verre / større med tiden, jfr ditt spørsmål. Økende overvekt og manglende trening vil kunne bidra til det, på samme måte som trening og vektnedgang vil kunne bedre det.

"Tarmenes tilstand" er et ganske så upresist begrep, som vi ikke bruker innen medisinsk fag. Noen tarmsykdommer vil kunne vises på CT, mens en rekke andre vil ikke vises, og fremfor alt så vil det avhenge av hva man ser etter på et CT-bilde. CT av magen er derfor ikke den mest hensiktsmessige undersøkelse å begynne med, om man har en "generell mistanke" sykdom i tarmene. Da vil f.eks. avføringsprøver være det første man gjør (blod i avføring, Hemofec og kalprotektin) Men dette du beskriver her klinger ikke i retning av sykdom i tarmer i første omgang.

Det er meget mulig at det som ble funnet på CT-bildet er forklaringen på plagene dine, og mitt råd er altså at du nå går til fastlegen for å få dette bekreftet. Lykke til og ha det bra.

Illustrasjonsbilde øverst: Tefi / Shutterstock / NTB

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?


Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-