image: Potensielle skader etter fall

Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Potensielle skader etter fall

Spørsmål

Hei! Jeg var i en ulykke for 3 uker siden. Datt ca. 2,5 meter ned i hard betong. Venstre fot tok fallet. Landet rett på beina. Det smalt noe inni granskauen. Kunne umiddelbart ikke bruke foten.

Ble tatt røntgen samme dag. De sa ingen brudd.

Var avhengig av krykker første uka. Hovnet veldig opp under foten, rundt ankelleddet og i kulene på foten. Samt kulen på innsiden av foten. Har brukket beinet før, og jeg må si at smertene nærmet seg godt samme nivå som ved beinbrudd. Jeg fikk også et rart sår/skrap oppå foten hvor jeg ikke har noe følelse.

Den første uka var foten regelrett paralysert. Igjen: som at når et bein er brukket og legen ber jeg bevege på tærne. Hjernen prøver men ingenting skjer. Det gjaldt hele leddet.

Uke nr. 2 begynte jeg å få tilbake litt mer bevegelighet, men dro beinet etter meg når jeg gikk. Når jeg begynte å belaste det så begynte det også å lage knekkelyder, og hadde/har en følelse og trang til å skulle knekke det opp som man gjør med knokene.

Har merket at det ser ut som at en sene eller noe beveger seg ved kulen på ankelen (ytterside).

Jeg har 0 bevegelighet når jeg skal rotere foten utover. Siden skaden skjedde har foten vært «låst» i point. Den har løsnet litt mer nå som jeg går på det. Det siste som våknet litt til var tærne. De oppfører seg fortsatt rart, lilletåa mi ser rotert ut og de er ordentlig slappe og rare.

Har begynt på jobb 50% med rolig arbeid men har så hinsides vondt. Det brenner, trykker, dunker, og kjenner ofte en krapp, isende smerte nedover yttersiden av foten, oppå foten og rundt ankelen. Samt smerter oppover leggen, opp til kneet. Føles også som at jeg går med kronisk strikk rundt hele foten.

Smertene har blitt verre den siste uka. Har du noen tanker om hva som er greia?

Kvinne 30
Svar

Hei!

I utgangspunktet ser jeg ikke så mye på de bildene du har lagt ved, men litt hevelse er det enda. Når det gjelder selve skaden, så må denne regnes for en høyenergiskade, og det virker utrolig, nesten usannsynlig, at du skal ha kommet fra det uten at man kan påvise noe objektivt.

Det er altså gått tre uker siden du falt ned, og fortsatt har du sterke smerter i fot, ankel og legg. Det er vanskelig å stille noen diagnose for deg, men ut fra de symptomer du oppgir, og slik du beskriver skaden, er jeg av den klare oppfatning at du bør vurderes på nytt. Et tilsynelatende normal tomrøntgen i akuttfasen er ikke alltid en fasit. Jeg synes du skal få vurdert og utelukket:

- Skade i calcaneus (hælbeinet)

- Lisfrancskade (leddbåndskade i fotroten)

- Luksert peroneussene (det du beskriver som knepper rundt ankelknoken på utsiden)

- Syndesmoseskade (leddbåndskade i ankelleddet)

Jeg ville bedt om å få en snarlig ny vurdering av disse tilstander.

Lykke til!

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-