Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Nyrecyster er meget vanlig

Spørsmål

Hei. Plages i lang tid med smerter i magen og etter en rekke undersøkelser uten funn, ble jeg henvist til CT. Den gav heller ingen svar på smertene, men i rapporten fra radiolog står følgende: "Ingen hydronefrose eller hydroureter. Normale binyrer og nyrer foruten mulig parapelvine cyster på venstre side", samme står i resume: "mulig parapelvine cyster i venstre nyre"...Samme radiolog har tatt ultralyd på meg høsten 2015, uten å finne noen cyster. En annen radiolog på ultralyd i mai i år funnet "en parapelvin cyste caudalt i venstre nyre". Det som plager meg er at det står mulig og ikke hvor mange eller hvor store. Hva mener spesialisten med mulig? Så vedkommende ingen cyster, men skriver mulig basert på tidligere funn? Mulig cyster eller mulig parapelvine? Er legen usikker hva hun så? Er det mistanke om noe annet? Og så står jo det i flertall, dvs at jeg har fått flere cyster på under et år. Er ikke dette urovekkende? Er det grunn til å tro at jeg har en sykdom-cystenyre? Jeg har stilt samme spørsmål til fastlegen sin, men han virket ikke overbevisende i sine svar. Han kunne ikke svare på hvorfor det står mulig og hva det måtte bety. Han mente at cystenyre er når hele nyren er full av cyster og slutter å fungere, så det var ikke tilfelle hos meg. Det er "normalt" å ha cyster, disse kan være små så det er vanskelig å se på en CT og så bruker de komme og gå. Mao jeg trenger ikke å bekymre meg og ingen oppfølging er nødvendig...jeg slo meg til ro, men det varte ikke lenge. Nå syns jeg ikke at svaret jeg fikk er tilfredsstillende og håper at du kan gi meg noe svar. Jeg forstår at det er vanskelig uten at du ser bildene selv, men disse har jeg dessverre ikke...Er det forresten mulig for meg å be om å få bildene? Eller kan jeg kreve å få et nærmere forklaring på det med "mulig" og eventuelt antall og størrelse? Takker på forhånd!

Svar

Hei,

Cyster i nyrene er et meget vanlig funn. Dette finner vi hos over 50 % av alle som gjennomgår CT for en eller annen grunn, og vi oppfatter dette vanligvis som helt uten betydning.

Cyster kan ligge både i nyrebarken (cortex) og i nyrebekkenet (Pelvis). De første kalles corticale cyster, og de siste kalles parapelvine - "ved siden av nyrebekkenet".

Det er av og til vanskelig å si om man ser en eller flere parapelvine cyster, fordi disse kan ligge tett sammen. Dessuten er det ofte vanskelig å skille parapelvine cyster fra litt utvidet nyrebekken. Slik kan man nok oppleve at en radiolog beskriver cyster der en annen ikke sier noe. En annen ting er at cyster er et så vanlig funn at mange radiologer ikke sier noe om dette.

Cyster kan også komme og gå, som legen din sier. De kan f.eks sprekke og falle sammen - omtrent som en vannblemme i huden. Dette er også helt uten betydning. Noen nyrecyster kan bli så store at de gir symptomer, men da snakker vi om fotballstørrelse. Dette er meget sjelden.

Cystenyrer er en sjelden arvelig sykdom, og denne oppdages vanligvis i ung barnealder fordi man utvikler nyresvikt. Så dette har du ikke.

Uttrykket "sannsynligvis" eller "forenlig med", "passer med" etc er uttrykk som radiologer bruker mye. Ingenting er 100% i medisinen, så når vi sier dette mener vi "dette er".

Altså: Du har sannsynligvis nyrecyster, og det har ingen betydning for deg, og skal heller ikke kontrolleres.

mvh

Bjørn Løndalen
Røntgenlege