Nodul i lungen - vanlig men skal følges opp.

Spørsmål

Hei
,jeg har tatt en CT her om lungene
Radiolog lege sa at det er 3 knuter (nodule) på lungene 1 Nodule er på 5mm og andre er på 6mm og tredje er på 7 mm
Jeg vet ikke hva kan je gjøre
Kan dere ser på bildene jeg har sendt til dere
Hva må jeg gjøre?

Svar

Hei,

disse bildene er av alt for dårlig kvalitet til at jeg kan si noe. Jeg må derfor svare på bakgrunn av hva du forteller over. Jeg ser noe som kan se ut som en nodul, men jeg kan ikke si noe mer om dette.

I utgangspunktet kan vi si at slike noduler som her skal følges opp. Du sier at den største er på 7 mm. Normalt vil man si at du enten er i lavrisikogruppe eller i høyrisikogruppe. Man bruker kriteriene som er utarbeidet av The Fleischner Society som er en kombinert USA/europeisk organisasjon.

Høy risiko har du hvis du røyker, har gjennomgått en kreftsykdom, har mor/far som har hatt lungekreft eller har vært utsatt for asbest. Lavrisiko er at du ikke har NOEN av disse.

Jeg forstår at dette er første gang du har fått påvist et slikt funn, og at dette ikke har vært kjent før. Høyrisikopersoner skal kontrolleres med CT etter 3-6 måneder, på nytt etter 9-12 måneder og til slutt etter 2 år. Hvis alt er uendret da er det ikke behov for noe mer. Hvis du er i lavrisiko skal du kontrolleres om 6-12 mnd og avsluttende om 2 år.

Jeg foreslår at du i første omgang tar en kontroll CT om 4 mnd og ser om noe har endret seg. Hvis alt er uendret da kan legen din bestemme hvordan du videre skal kontrolleres. Legen kan godt kontakte en røntgenavdeling eller et røntgeninstitutt for å diskutere oppfølgingen.

Viktig er å være klar over at slike noduler er et vanlig funn, og i de fleste tilfelle betyr det ingenting. Men en sjelden gang kan det være et forstadium til kreft, og det er derfor vi kontrollerer. Da kan vi behandle før det er for sent, og man har en meget god sjanse for å bli helt frisk.

Hvis du skal følges opp i Norge må du ta med bildene dine fra Marokko slik at vi kan sammenlikne. De kan du levere til den røntgenavdelingen som skal undersøke deg neste gang.

Du kan også se på dette svaret her på lommelegen som går på det samme:

http://www.lommelegen.no/legesvar/liten-kul-i-lungen-bør-den-kontrolleres

Ha en god dag!

mvh

Bjørn Løndalen
Røntgenlege

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 289,-